Guld från gruvbolaget Boliden. Foto: Scanpix

Boliden stäms för giftdumpning

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Boliden stäms på 90 miljoner kronor av bybor i Chile efter giftdumpning.

Gruvbolaget Boliden stäms på 90 miljoner kronor av 707 bybor i Polygono i Chile för de skador de fått sedan företaget dumpat stora mängder giftigt avfall i området för 29 år sedan.

Tusentals förgiftades

Boliden betalade 1985 ett chilenskt bolag för att bli av med avfallet, skriver Dagens Nyheter. Massorna lämnades helt öppet i naturen och tusentals drabbades av förgiftning.

Bolidens avfall i Chile

Många lider av sjukdomar som cancer, värk i leder och skelett. De flesta av dem är barn.

– Boliden visste om att lagstiftningen kring det här skulle skärpas i Sverige och i världen och hade därför bråttom att hitta en lösning. Och istället för att ta hand om det själv skickade man iväg det tvärs över jordklotet till Pinochets Chile som var närmast ett u-land och till en mottagare som inte hade rent mjöl i påsen, säger Johan Öberg, som tillsammans med kollegorna Karin Skugge och Göran Starkebo på Carat Advokatbyrå företräder de 707 byborna

– De får 10 miljoner av Boliden som de tacksamt tar emot och låter sen avfallet ligga helt öppet, säger Johan Öberg.

”Inte vårt ansvar”

– Vi blev kontaktade tidigare i år av ombuden för den här gruppen, och fick ett utkast till en stämning. Vi tittade då åter igenom det material vi har och kom till samma slutsats som tidigare, det vill säga att det som hänt naturligtvis är djupt beklagligt och fruktansvärt tråkigt för de drabbade, men att vi anser att ansvaret inte är vårt utan ligger i andra och tredje led, säger Marcela Sylvande, informationschef vid Boliden till DN.

Jobbat i två år

Initiativtagare till stämningen är den USA-baserade organisationen Environmental Defender Law Center (EDLC). De kontaktade i sin tur Johan Öberg som tillsammans med sina kollegor arbetat med fallet i två år. EDLC har under den tiden stått för utlägg men i övrigt har advokaterna förberett stämningsansökan utan att ta ut något arvode.

– Vi jobbar utan att skicka fakturor men hoppas i slutändan att Boliden får stå för kalaset, säger Johan Öberg.

Patentansökan som bevis

En viktig del av underlaget till stämningen är en patentansökan som Boliden själva lämnade in några år innan avfallet skeppades i väg. Företaget skriver i denna att man har en världsunik metod och är ledande på att ta hand om just sådant här avfall.

I patentansökan beskrivs också hur farligt detta avfall är om det inte tas om hand på ett ordentligt sätt.

Kände till svårigheter

Boliden visste alltså om de betydande svårigheterna att hantera avfallet och att man själva förmodligen var det företag i världen just då som var bäst lämpat att ta hand om det.

–  Det är alltså med vetskap om det här som man langar i väg detta till ett förhållandevis litet företag som man vet inte alls har de resurser som Boliden har. Men man blundar och betalar och hör sen aldrig av sig igen, säger Johan Öberg.

Än i dag ligger arsenik kvar på platsen där Boliden dumpat den i regionen Arrica i norra Chile. Samtliga 707 bybor som ingår i stämningen har kraftigt förhöjda nivåer av arsenik i kroppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet