Enligt Bolidens advokater har Naturvårdsverkets handläggare Hans-Roland Lindgren (t.v) gett ett muntligt löfte att försäljningen till Chile var en acceptabel lösning. Foto: Laika Film & Televisions/SVT

Boliden till moteld i Chilerättegången

Publicerad

Under tisdagen, den fjärde rättegångsdagen i mål 1012 vid Skellefteå tingsrätt, gick Boliden till moteld mot de 796 chilenare som stämt bolaget på skadestånd.

Bolidens advokater hävdade i sin sakframställning att försäljningen av det arsenikhaltiga slammet från Rönnskärsverken till Chile var godkänt av det svenska Naturvårdsverket.

Men beslutet finns inte belagt i något skriftligt protokoll.

Bolidens avfall i Chile

– Det är ändå klart att det finns ett godkännande. Vi har sett filmen där Naturvårdsverkets handläggare Hans-Roland Lindgren berättar att han gett ett muntligt löfte till Rolf Svedberg (Boliden Metalls dåvarande miljöchef) att försäljningen till Chile var en acceptabel lösning, säger Bolidens advokat Robin Oldenstam.

”Lågt bevisvärde”

Dokumentärfilmen Blybarnen som är gjord av skelleftefilmarna William Johansson och Lars Edman är ett av de skadelidandes bevis i processen. Att Boliden nu åberopar vad Naturvårdsverkets handläggare Hans-Roland Lindgren säger i filmen kommer nog som en överraskning. Även för Arica Victims ombud.

– Vi har visat att frågan om export av avfallet aldrig har behandlats på de protokollförda samrådsmöten som ägt rum på Rönnskärsverken. Vad myndighetspersoner säger på sin fritid, långt efter händelsen, har lågt bevisvärde, säger Arica Victims advokat Göran Stakebo.

Under onsdagen, den femte rättegångsdagen, fortsätter Boliden med sin sakframställan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet