Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har letat fram ett nytt brunnsområde i Borgafjällsområdet” – hör Pierre Danielsson berätta om hur vattenförsörjningen ska säkras framöver. Foto: SVT

Borgafjäll blev utan vatten för andra påsken i rad – kommunen: ”Det var otur”

Uppdaterad
Publicerad

För andra påsken i rad blev det tomt i vattenkranarna i fjällorten Borgafjäll. Detta när ett elfel i tryckhållningspumparna drabbade fastighetsägare på Borgasidan under långfredagen.

– Det hade kunnat inträffa när som helst, det var otur att det kom precis då, säger Pierre Danielsson, chef för teknik och service på Dorotea kommun.

Förra året var det påskfirare i Avasjö i Borgafjäll som blev utan vatten under påskhelgen till följd av läckage hos privata stugägare.

I år var vattenbortfallet begränsat till fyra timmar på långfredagen och den här gången berodde det på ett elfel i vattenverket.

– Sådant här kan hända i alla typer av anläggningar, det är svårt att förebygga sådana typer av fel. Det hade kunnat uppstå när det inte var några fjällresenärer uppe, säger Pierre Danielsson.

”Inte bra med för hög kapacitet”

Dorotea kommun ser dock över sitt vattenledningsnät i hela kommunen, då det är föråldrat och behöver förstärkas för att klara framtiden.

– Vi har både expansiva områden, som Borgafjäll, och vissa byar som har minskande befolkning. Det är inte bra med för stora vattennät och för hög kapacitet utan det ska utgå från förbrukningen för att hålla en bra kvalitet, säger Pierre Danielsson om kommunens utmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.