Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en långsam laddning,” hör Johanne Lindgren berätta hur det funkar när Bostaden ställer om en vanlig motorvärmarstolpe för elbilsladdning. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Bostaden i Umeå tillåter laddning av bilen i vanligt eluttag – men bara under tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

För personer i hyresrätt kan det vara svårt att ladda elbilen vid sin bostad. I Umeå tillåter det kommunala bostadsbolaget Bostaden laddning i vanligt eluttag på motorvärmarstolpe, men bara under begränsade former.

– Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag men det är inte förbjudet, det handlar snarare om att det ska göras på rätt sätt, säger Johanne Lindgren, hållbarhetsstrateg på Bostaden.

För att få ladda i vanlig motorvärmarstolpe som hyresgäst hos Bostaden krävs att man avtalat detta först med fastighetsbolaget. De går då igenom anläggningen så att laddningen blir säker.

Liten efterfrågan på laddplatsavtal

– Vi har väldigt många p-platser idag som är utrustade med just motorvärmarstolpar. Där vi kan erbjuda att konvertera om dessa för laddning av elbil så gör vi det.

Men än så länge är efterfrågan liten. Av bolagets 9 000 parkeringsplatser är det bara 30 personer som har aktiva laddplatsavtal.

Hör mer i klippet hur Bostaden säkrar motorvärmaruttagen för elbilsladdning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.