Mikael Lundgren förvaltningschef på Bostaden och Mats Bäckström vid Umeåpolisen. Foto: Pressbild

Bostadsbolag arbetar mot våld i hemmet

Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå startar ett samarbete med den ideella föreningen Huskurage – med förhoppning att minska våld i nära relationer.

– Vi vill ge våra hyresgäster råd kring hur de ska agera. På så vis kan de förhindra våld – och även rädda liv, säger Mikael Lundgren, förvaltningschef på Bostaden.

Bostaden inleder ett samarbete med Polisen och den ideella föreningen Huskurage. Målsättningen är att minska våldet i nära relationer hos hyresgästerna.

Bostadsbolaget har satt upp information i trappuppgångar om hur man ska gå till väga om man misstänker våld.

Och enligt Huskurage har anslagen effekt där de sätts upp.

Vill att man ska våga agera

– Egentligen handlar Huskurage om civilkurage – att våga göra något om man misstänker att en granne far illa. Det kan till exempel vara att banka på dörren eller ringa polisen, säger förvaltningschef Mikael Lundgren, i ett pressmeddelande.

Polisen: ”Samla ihop ett antal grannar”

Vid Umeåpolisen är man positiv till initiativet och tror att det kan göra skillnad.

– Enligt Huskurage slår förövaren mindre ofta, inte lika hårt och inte lika länge om man vet att det finns risk att grannarna agerar om de hör något. Är man rädd för att agera ensam kan man samla ihop ett antal grannar och knacka på tillsammans, säger Mats Bäckström vid Umeåpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.