Björn Mattson på Boverket menar att taken på småhus ska tåla snövikten. Foto: SVT

Boverket: ”Oansvarigt att skrämma upp folk på taken”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den snörika vintern går försäkringsbolagen ut och varnar för att snön kan skada taken, men Boverket tycker att försäkringsbolaget skrämmer folk i onödan.

– På vår hemsida finns tydlig information om vilka snömängder och när det är dags att vara observant, säger Björn Mattson på Boverket.

– Jag vet inte varför de håller på att jaga upp folk på taken i onödan, det är oansvarigt att jaga upp dem så de riskerar att ramla ner, säger Björn Mattson, sakkunnig konstruktionsfrågor på Boverket.

Enligt honom är taken på småhus väldigt säkra konstruktioner och ska klara snövikten. Ekonomibyggnader eller byggnader där ingen konstruktör varit inblandad kan man behöva skotta. Är man ändå orolig för taket på sitt småhus eller sin ladugård kan man gå in på SMHI:s vattenwebb. Där kan man se hur mycket snö som fallit jämfört med vad taken ska klara av.

”Vi vill inte skrämmas utan informera”

På Folksam säger de att de är tydliga med att man helst ska använda professionell hjälp och att de påpekar att man ska vara nogrann med säkerheten. De håller med om att småhusen klarar snötyngden, men säger att de menar de andra taken som finns exempelvis pergulor. Även Länssförsäkringar säger att de menar hus med undermåliga konstruktioner. Det kan handla om altantak, som inte är tänkta att klara den stora snömängden, men även idrottshallar eller andra stora byggnader där taket inte klarar trycket.

– Vi vill inte skrämmas utan informera. Hus där taken inte har rätt konstruktion och skadas där gäller inte försäkringen, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist Länsförsäkringar AB.

Ni har skickat ut information där det står ”Dags att skotta taken”, borde ni inte vara tydligare med vilka tak ni menar?

– Vi hänvisar till vår hemsida och där finns tydlig information och vilka snömängder det handlar om och när det är dags att vara observant. Vi vill inte skrämma upp en enda människa som inte behärskar höjden, säger Johan Litsmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.