Foto: SVT / Charlotte Nilsson

Boverkets expert: ”Allt som är platt blir det problem med”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsingenjör Mats Sjökvist på Boverket kartlade förra året fel och brister inom byggsektorn.

Kartläggningen visar att en av de saker som orsakar mest skador är låglutande tak.

Efter att rapporten om bristerna var klar har Boverket nu fått i uppdrag om att informera om riskerna med att till exempel bygga platta tak.

– Vi kan inte förbjuda att någon bygger platt tak. Men vi kan åtminstone berätta om riskerna, säger Mats Sjökvist.

Vanligaste skadan

I en enkätundersökning pekade branschen ut vatten som tränger in genom platta tak som den vanligaste skadan på en byggnad.

Branschen bedömer det också som den kostsammaste skadan.

Ändå fortsätter byggnader att sättas upp med platta tak.

– Visserligen finns det idag bättre material och tätskikt. Men det är oroväckande och finns fortfarande vissa svårigheter, säger Mats Sjökvist.

Isiga blöta vintrar

I Västerbotten tycker både fastighetscheferna på Skellefteå kommun och Region Västerbotten att de senaste isiga blötvarma vintrarna ställt till med extra problem. Det har Mats Sjökvist som arbetar på Boverket i Karlskrona i Blekinge svårt att uttala sig om.

– Påfrysning och sedan tining kan jag förstå att det påverkar. Om jag spekulerar så kanske de problem vi har här nere flyttar sig upp till Norrland, säger Mats Sjökvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.