Foto: SVT

Fastighetschefen: ”Oerhört kämpig vinter för platta tak”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste vintrarna då kyla varvas med töväder sliter hårt på Skellefteå kommuns platta tak.

Både Anderstorpgymnasiet och Lejonströmsskolan har haft stora problem och vattenläckor den senaste tiden.

För att vara helt korrekt ska sägas att de här platta taken är egentligen låglutande. Men med avlopp ovanpå taken istället för vid sidan av dem.

En konstruktion som ger allt mer bekymmer för byggnader efter Norrlandskusten, eftersom vatten inte rinner bort och när det fryser bildas is på taken. Något som skapar problem, enligt Skellefteå kommuns fastighetschef Fredrik Nilsson.

– Det har varit en oerhört kämpig vinter för de här taken, men vi får kanske börja vänja oss vid sådant här väder, säger han.

Miljöproblem

Tövädret ger is som i sin tur täpper igen avloppen när isen börjar smälta. För någon vecka sedan kom dessutom ett vinterregn som letade sig in i Anderstorpgymnasiet och hinkar fick ställas upp i korridorerna för att ta hand om de värsta läckorna. Lärarfacken påtalade det hela som ett miljöproblem.

– När det är ett återkommande problem kan vi känna att de måste lösa det, säger Lärarförbundets Mikael Johansson

Nyligen renoverade

Skolornas olika tak är byggda från femtiotalet och fram till sjuttiotalet. Båda skolorna är nyligen renoverade för mångmiljonbelopp.

Men taken fick fortsätta vara platta.

– Man gör alltid en bedöming om det är nödvändigt att göra om, det bedömde vi att det inte var, säger Fredrik Nilsson.

Ångrar du beslutet?

– Man kan inte ångra det, men kanske lära sig någonting av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.