Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Källarbrand i Skellefteå – En person anhållen Foto: PatrikSamuelsson

Brand i flerfamiljshus på Morö Backe – person gripen misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen larmades räddningstjänsten till en brand i ett flerfamiljshus på Morö Backe i Skellefteå. En person fick vård på plats efter att ha andats in rök. Två lägenheter rökskadades – ett 20-tal lägenheter saknar helt ström. En person har anhållits misstänkt för mordbrand.

När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av ett rökfyllt trapphus.

– Enligt räddningstjänsten på plats verkar det brinna i källaren, i tvättstugan eller i ett förråd, sa Ulf Gille som är teamledare på SOS Alarm.

Branden ska inte ha spridit sig vidare till andra delar av byggnaden.

Elva enheter ryckte ut

Inledningsvis ryckte tre enheter från räddningstjänsten ut, och teamet förstärktes sedan av ytterligare åtta enheter från Skelleftehamn, Bureå, Boliden och Burträsk.

Rökdykare hittade källan till branden och såg till att byggnaden var utrymd.

Klockan 21:00 uppgav SOS Alarm att räddningstjänsten arbetade med eftersläckning och att två lägenheter blivit rökskadade.

Boende kan inte flytta tillbaka – är utan ström

Ett 20-tal lägenheter är utan ström och värme efter branden, vilket gör att många personer är utan bostad just nu.

– Ägaren till huset får inte gå in och laga felet förrän polisens tekniker varit där. Det innebär att de flesta boende inte kan flytta tillbaka än, säger SVT:s reporter på plats Patrik Samuelsson.

Polisen har gripit en person som misstänks för mordbrand. Personen ska förhöras och därefter ska åklagare besluta om personen ska anhållas eller inte.

Polisen har spärrat av platsen för teknisk undersökning och förhört vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.