Foto: Brandförsvaret

Byggnad i Umeå nedbrunnen – spridningsrisken är låg

Uppdaterad
Publicerad

Det var på söndagsförmiddagen som larmet kom in om att Northbikes lokal på Västerslätt i Umeå stod i brand. Räddningstjänsten åkte dit men kunde inte rädda byggnaden, under eftermiddagen så gav man upp och satsade på att försöka hindra spridning till närliggande byggnader.

Under fördmiddagen på söndagen som kom det in ett larm om rök i en byggnad på ett industriområde i Umeå. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand som de möttes av. Släckningsarbetet började direkt men på eftermiddagen gav man upp släckningen och började istället förbygga spridning. Det kom även ut ett meddelande om att allmänheten skulle hålla sig inomhus för att undvika den farliga brandröken men vid 14.20 så ansågs faran vara över.

 Ingen person ska ha kommit till skada i branden. I lokalerna ska det dock ha funnits motorfordon som snö–, vattenskotrar, fyrhjulingar, motorcyklar samt tillbehör till detta.

– Allt som har varit inne i butiken har brunnit ned. Lite av det som stod utanför har vi kunnat rädda, säger Samuel Bergander insatsledare.

Kvar på plats för att bevaka

I början så fick brandmännen som kom från Umeå, Sävar, Hörnefors och Holmsund söka åt de gasflaskor som fanns i byggnaden. Det gick relativt felfritt eftersom de visste var de skulle söka.

Strax innan klockan ett på eftermiddagen hade väggarna rasat in.

– Det finns fortfarande en liten risk för spridning. Vi blir kvar några timmar till med två syrkor men under natten så kommer vi ha mindre personal på plats, säger Bergander

Man har slutat att släcka de små bränder i de som finns kvar av lokalen, det är helt enkelt bättre för miljön att det brinner upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.