Foto: Räddningstjänsten Storuman.

Brand i vindkraftverk

Publicerad

Ett vindkraftverk vid Blaiksjön började brinna på måndagen.

Vindkraftsparken, Juktans kraftstation, ligger på gränsen mellan Storuman och Sorsele kommun. Räddningstjänst från båda kommunerna var framme vid platsen – men vände sedan.

”Kan inte göra något”

– Utifrån ett räddningstjänstperspektiv kan man inte göra nåt. Det är för högt, upp och vi kan inte gå in, sa Patrik Persson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Storuman, strax efter att larmet kom vid 13.05.

Det var tubinen som brann, cirka 130 meter upp, och därför hade räddningstjänsten svårt att komma åt branden.

– Ska man upp i tornet är det på insidan, och allt som brinner och smälter rinner ju ner. Det blir en säkerhetsrisk, säger Patrik Persson.

Ingen människa ska ha kommit till skada.

Undersöker orsaken

Under måndagskvällen var branden under kontroll och ingen rökutveckling syntes. Ägaren, Vattenfall, övervakar vindkraftverket tillsvidare.

– Orsaken är i nuläget oklar men vi har kallat in turbintillverkarens experter som ska försöka ta reda på hur det gått till och så småningom byta ut den trasiga turbinen, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Två närliggande kraftverk stängdes av, av säkerhetsskäl, men var aldrig drabbade av branden. Under eftermiddagen sattes de igång igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer