Lars Tapani, brandchef Umeå kommun. Arkivbild. Foto: SVT

Brandchefen: ”En tuff situation”

Publicerad

Tidigare har flera deltidsbrandmän i länet hotat att säga upp sig på grund av det nya kollektivavtalet. Nu har hoten blivit verklighet. Idag tog brandchefen emot fem uppsägningar på sitt bord.

– Det är fem stycken från Sävar som jag fått på mitt bord här idag. Sen om det blir fler vet vi inte än, säger Umeå kommuns brandchef Lars Tapani.

SVT berättade igår om att måttet är rågat för Per Holmgren som varit deltidsbrandman i Holmsund i 33 år. Fler har också berättat att de är beredda att lämna kåren på grund av det nya kollektivavtalet, om inget positivt händer vid de lokala förhandlingarna.

Läs också: Nu slutar Per: ”Det gick åt helvete allting”

”Kändes lönlöst att fortsätta”

Redan efter tio minuter i onsdags stannade den lokala förhandlingen. Arbetsgivaren, alltså kommunen, säger sig vara låsta vid det centrala avtal som tecknades i december.

– Vi gjorde från arbetsgivarens sida klart vad vi kan förhandla om. Det är det som är stötestenen. Vi har ju ett centralt avtal som är normerande, säger brandchef Lars Tapani.

Enligt honom avbröts inte förhandlingarna, de ajournerades. Men facket ser annorlunda på saken.

– Det enda vi får förhandla om lokalt enligt arbetsgivaren är befälsersättningar. Då kändes det lönlöst att fortsätta, säger Stefan Nygren på Brandmännens riksförbund.

Då är hoppet ute för deltidsbrandmännen att få igenom sina önskemål, eller?

– Ja, gällande brandmannabiten är det stopp, säger Nygren.

I det centrala avtalet som kommer gälla från maj höjs ersättningen för en normal beredskap och tjänstgöring, enligt kommunen, med några tusen kronor per år – från cirka 88.000 till omkring 95.000 kronor.

– Det stämmer ju inte, säger Stefan Nygren. Har man beredskap och åker på dagtid tjänar man på detta, men vi har ju inte bara larm dagtid. Vi har ganska mycket på kvällar och helger.

OB-tillägget försvinner alltså, vilket är en del av det som stör deltidsbrandmännen. Totalt sett innebär avtalet enligt dem alltså pengaförluster och mer uppoffring av privat tid i en situation som redan innan varit pressad.

Brandchefen: ”En tuff situation”

Nu väntas förhandlingar även i inlandet. I till exempel Vilhelmina hade man informationsträff igår, men ännu ingen förhandling. Men i Umeåtrakten är det oroligt.

– Jag har ju pratat med alla kårer här och det är otroligt många som säger att de funderar på om de ska fortsätta eller inte, säger Stefan Nygren.

Vad skulle det innebära?

– Vi kommer ju inte ha samma beredskapsnivå, eller kvalitet som vi säger. Istället för att få ut fem personer på larm kanske vi får ut fyra, säger brandchef Lars Tapani.

Skulle du säga att det är en tuff situation?

– Ja, visst är det så. Att vi inte har personal så vi kan bemanna våra brandkårer enligt de planer vi har är en tuff situation. Vi ska ju vara beredda att göra insatser när folk behöver hjälp, säger Tapani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.