Nu går brandfacket ut och vill ha en gemensam rökdykarutbildning för landets deltidsbrandmän.
– Då blir det mer lika. Idag utbildar alla räddningstjänster sina egna rökdykare och då är det svårt att få en röd tråd i det hela, säger Stefan Nygren som är 2:e vice ordförande i Brandmännens riksförbund.
Intern granskning gav kritik
Vid dödsbranden i Vännäs i februari omkom en man och en kvinna missades i den rökfyllda lägenheten. Den interna granskningen gav hård kritik som pekade på att erfaren personal saknades på plats samt att rollfördelningen var otydlig.
Stefan Nygren från Holmsund har arbetat i 10 år som deltidsbrandman. Han är bekymrad över att det är svårt att hålla en hög kompetens inom kåren med tanke på den höga personalomsättningen.
– Snittet för en nyanställd deltidsbrandman att stanna inom kåren är tre år. Många går utbildningen och tänker att det här var nog inget för mig.
Brist på erfarenhet och kompetens
Bristen på deltidsbrandmän är omfattande i landet. Många räddningstjänster anordnar nu öppna hus för att locka nya personer till yrket. Den höga personalomsättningen gör att det blir svårt att behålla erfarenhet och kompetens inom kårerna.
– Det blir jättesvårt. Många kommuner är oerhört beroende av de äldre som har varit med länge. Det kan ju gå flera år innan du får vara med om en skarp rökdykning.
Vad ingår i utbildningen för att bli deltidsbrandman?
Utbildningen innehåller det du ska behöva kunna för att kunna verka som deltidsbrandman. Under utbildningen behandlas och tränas bland annat följande:
- Brandskydd och brandförlopp
- Brandsläckning
- Olycksförlopp
- Livräddning
- Akut omhändertagande
- Trafikolyckor
- Farliga ämnen
- Krisstöd
- Miljöpåverkan
- Arbetsskydd
- Räddningstjänstens roll och gällande lagstiftning
Källa: SKR/MSB