Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många funderar vad man kunde gjort annorlunda” – hör räddningschefen om branden i Vännäs. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Utredningen efter dödsbranden i Vännäs klar: ”Ska inte få ske att vi missar en människa”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är utredningen efter branden i Vännäs i början av februari där en man omkom och en kvinna skadades svårt klar. Räddningstjänsten i Luleå har gjort en olycksutredning om lägenhetsbranden och kritiken är hård, något Västerbottens-Kuriren var först med att berätta.

– Det här är en väckarklocka. Det ska inte få ske att vi missar en människa på detta sätt, säger Roger Westerberg, räddningschef i Vännäs.

Kvinnan hittades vid liv – först 90 minuter efter att räddningstjänsten gått in i den rökfyllda lägenheten. Hon hittades av personal från Umeå som gjorde ett sista eftersök. Hon vårdas nu i Uppsala för allvarliga skador.

”Stressen var påtaglig”

Det är standard att bränder med dödlig utgång utreds. Vännäsbranden är inget undantag och det är räddningstjänsten i Luleå som utrett och funnit en rad brister – trots att brandmännen tidigt var på plats då den aktuella adressen ligger två minuter från brandstationen.

– Stressen var påtaglig. Det är fredagkväll när larmet går. Personalen rusar in i en rökfylld lägenhet och hittar en död människa. Det kan vara en förklaring att man inte tänker klart i en sådan situation, säger Roger Westerberg, räddningschef Vännäs.

Oerfaren personal

Kritiken handlar bland annat om att erfaren personal saknades. Räddningstjänsten i Vännäs har också haft en otydlig rollfördelning bland personalen slår utredningen fast.

– Nu får vi se över rutinerna, öva mer och se vad vi kan göra bättre, säger Roger Westerberg, räddningschef i Vännäs.

Branden har enligt utredningen troligen startat av en cigarett kombinerat med att brandvarnare saknades i lägenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.