Vid Vindelälvens strand finns Bengt Hansskogs odlingar av perenner och träd. Här har han och familjen drivit upp egna plantor sedan 15 år. Men Bengt Hansskog har varit i branschen sedan 1960-talet. Han är den ende som storskaligt driver upp egna träd och buskar för försäljning i norra Sverige. En tredjedel av det han säljer på sina två plantskolor är eget material, en stor fördel enligt honom.
– Vi får ett väldigt bra rotsystem, och kompakta och bra plantor som har varit med under några vintrar, säger han.
Måste klara kort vår
Men faktum är att det inte spelar någon som helst roll var växten är odlad från början. Det som har betydelse är växtens proveniens, växtens ursprung och sort. Den måste vara härdig här i norr, alltså klara en kort vår, relativt svala somrar och långa vintrar som kommer tidigt.
Men växterna som är odlade i södra Sverige eller utlandet där den storskaliga trädgårdsindustrin finns måste ändå vänjas till klimatet här. Hansskogs har kylrum, liksom även Plantagen som tar sina perenner från södra Sverige och Europa. På Genbäcks plantskola i Åsele som har funnits sedan 1954, säger Per Genbäck att man måste anpassa sig när man tar hem växterna.
Mördarsnigeln inget hot
– Om vi tar hem växter söderifrån i maj är de redan lövade, så man får ta hem dem endera tidigt innan de är lövade, eller ta hem dem senare i juni, säger han.
För att inte skadedjur som kan ha följt med växterna granskar personalen dem. Det finns rapporter på att den fruktade mördarsnigeln följt med växter upp, men snigeln överlever inte vintrarna här. Och vissa växter som transporteras inom EU måste ett växtpass som garanterar att de är friska.