Enligt kommunen har omkring 89% av kommunens alla 6-åringar fått plats på den skola som de angett som sitt förstahandsval. Foto: SVT

Brist på platser till förskoleklass – barn får inte sina förstaval

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst blir förskoleklass obligatoriskt för alla sexåringar. Men det är trångt på flera skolor i Umeå och alla barn kommer inte få plats där de önskat.

I veckan har alla barn födda år 2012 i Umeå fått besked om vilken skola de får börja på i höst när de ska börja i förskoleklass. Enligt kommunen har omkring 89 procent av kommunens alla sexåringar fått plats på den skola som de angett som sitt förstahandsval.

Samtidigt är det på vissa skolor så trångt att alla barn som vill gå där helt enkelt inte får plats.

– I år är det omkring 1 500 barn som ska börja i förskoleklass till hösten och på vissa områden och vissa stadsdelar är det fler barn i närområdet än det finns plats på en skola, säger Gunnar Olofsson, skolstrateg på Umeå kommun.

Försöker alltid uppfylla önskemålet

Enligt Umeå kommun försöker man alltid att uppfylla förstahandsönskemålet. Men om det är fler sökande till en skola än det finns plats utgår kommunen från något som kallas relativ närhet. Vilket innebär att det är avståndet till en alternativ skola som avgör vem som får plats eller inte.

– Ett barn som har nära till den skola man har önskat men ganska långt till en annan skola, de kommer före de som har två skolor som är ganska lika nära. Så det går inte på det absoluta avståndet säger Gunnar Olofsson.

”Stå kvar i kön”

Gunnar Olofsson råder nu de föräldrar som är besvikna över att deras barn inte fått plats på den önskade skolan att stå kvar i kön.

– Vi kommer redan i maj, innan semestrarna och i höst att titta på om det är något barn som tackar nej till den plats de fått. Det kan ju vara barn som flyttar eller som väljer att börja på någon av friskolorna istället. Och blir det platser lediga erbjuds det plats till de barn som fortfarande står i kö säger Gunnar Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.