Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Börjar på regionen, sen kikar jag vidare efter andra alternativ.” Hör vad tandläkarstudenterna har för framtidsplaner. Foto: Linnea Vennström/SVT

Brist på tandläkare i Region Västerbotten – trots högt söktryck till tandläkarutbildningen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga sökande till tandläkarutbildningen vid Umeå universitet men trots det råder tandläkarbrist på Folktandvården i Västerbotten. Bara en fjärdedel av de som tar examen i Umeå jobbar kvar i de norra regionerna.

– Jag kommer flytta neråt Sverige där min familj bor, säger Matilda Karlsson, student på tandläkarutbildningen.

Det saknas 40-45 tandläkare av 140 på Folktandvården i Västerbotten. Nu under våren skickas antagningsbesked ut till dem som kommit in på tandläkarprogrammet till hösten. Förra året vad det rekordmånga sökande till tandläkarprogrammet på Umeå universitet, och i år är det fortsatt högt tryck. Över 3 förstahandssökande per utbildningsplats.

– Det är jätteroligt, vi får många välmotiverade studenter hit, säger Malin Brundin, programansvarig på tandläkarprogrammet.

Söker sig utanför länet

I nuläget har tandläkarutbildningen 72 platser, och av dem som antas kommer ungefär 25 procent från Norrland. Antalet studenter som får sitt första jobb efter examen i Norrland är samma siffra – 25 procent.

– En sak att göra kan vara att locka fler studenter från norr, säger Malin Brundin.

Hör vad tandläkarstudenterna tänker kring jobb efter examen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.