• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Brandstationen i Dorotea. Foto: Josefine Holgersson

Bristen på brandmän får Dorotea att ta till nödlösning

Publicerad

Den stora bristen på deltidsbrandmän får Dorotea kommun att tänka nytt, för efter att ha rekryterat brandmän i ett halvår och inte fått en enda sökande är man tvungen att hitta en nödlösning.

Brandchefen i Dorotea har i sex månader försökt hitta någon att anställa, men då ingen sökt till tjänsten valde man att lösa det på ett sätt.

Man kommer att använda sig av en så kallad FIP-bil. FIP står för första insatsperson och vid ett larm åker denna person direkt till platsen. Bilen används redan på andra platser runt om i landet.

– Personal behöver vi och med en bil som går direkt på till exempel olyckor kan bli ett bra komplement, säger Lars Lystedt, brandchef i Dorotea kommun.

Kommer inte skala ner på sin personal

Han tror inte på att skala ner på befintlig personal mot att få fler grupper, då Dorotea är en kommun med stora avstånd och får de ett larm långt bort, så gäller det att man är flera som kan hjälpas åt. Men för att den befintliga personalen ska kunna få semester behöver de få in personal nu.

– Vi går nu ut och headhuntar folk som vi tror kan vara lämpliga med en mils radie från Dorotea. Vi hoppas på att kunna utbilda fler snarast. Det blir så slitigt för de som inte får ordentliga ledigheter, förklarar Lars Lystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer