Foto: SVT

Här får folk hälsa på grisar och handla kött

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under skördemånaden augusti öppnar femton gårdar runt omkring Skellefteå upp dörrarna för allmänheten. Kommunen har anordnat bussturer för att så många som möjligt ska få chansen att upptäcka kringliggande gårdar.

Det är totalt femton lokala matproducenter som öppnar upp deras gårdar för allmänheten under den fjärde upplagan av Matturen. Nytt för i år är att kommunen tillsatt tre bussar för att få fler medborgarna ska få upptäcka gårdarna utanför Skellefteå.

– Det är ett initiativ dels för de nyinflyttade och mer erfarna Skelleftebor ska få se en del av landsbygden och uppleva de gårdarna som har den här jättefina matproduktionen, säger Maria Edström informatör vid Skellefteå kommun.

Får hälsa på grisar

Camilla Jonsson driver en grisfarm i Järvtrjärn utanför Skellefteå, hennes gård är en av de femton gårdarna som bussarna kommer att stanna vid.

– Besökarna kan hälsa på mina grisar, handla kött i vår gårdsbutik eller bara titta på de andra djuren som vi har. Det är viktigt att folk får komma ut och kika hur vi ha det och ställa frågor. Det är jätteroligt när man får träffa kunderna, säger Camilla Jonsson.

Hoppas människor knyter kontakter

Med den nya satsningen hoppas kommunen på att de nya invånarna knyter nya kontakter med de mer etablerade Skellefteåborna.

– Man kanske till och med skapar nya bekantskaper och skapa trevliga möten helt enkelt, säger Maria Edström vid Skellefteå kommun.

Matturen är ett samarbete med föreningen Matturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.