Göran Sandberg hittade en egen lösning på värmen vid chaufförsplatsen och valde att bära kjol på jobbet när arbetsgivare förbjöd kortbyxor. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Busschauffören Göran fick inte ha shorts – nu kör han i kjol

Uppdaterad
Publicerad

När värmen blir för tryckande för busschaufförerna på Transdev är det bara kvinnor som tillåts bära kjol. Shorts ingår inte i männens uniform. Då hittade Göran Sandberg en egen lösning på värmen vid chaufförsplatsen och valde att bära kjol på jobbet istället.

Göran Sandberg i Umeå, 49 år, jobbar på bussföretaget Transdev där han är chaufför. Under soliga dagar blir det varmt i förarhytten då solen lyser igenom de stora glasytorna och luftkonditioneringen inte fungerar helt när bussdörrarna öppnas och stängs hela tiden. Men shorts har det inte varit på tal om för Göran eller hans kollegor då företaget har en uniformspolicy där det råder förbud mot kortbyxor.

Göran bar shorts en varm dag tidigare i år då kände att temperaturen krävde luftigare klädsel, men blev då anmäld för det. Då hittade Göran en egen lösning på problemet – och fick låna en uniformskjol från en kvinnlig kollega.

– De tillåter den kvinnliga kåren att ha kjol, och tydligen även män, men vi har ingen möjlighet att beställa kjolar genom vår webbshop där vi beställer uniformen. Loggar jag in som manlig anställd kan jag inte välja att beställa kjol, men kvinnor kan det, berättar Göran för SVT.

”Ett underligt resonemang”

För 14 år sedan fick en annan busschaufför samma idé som Göran, men då valde bussbolaget att ta in shorts som en del av uniformen. När Göran idag bar sin uniformskjol blev han kontaktad av sin närmsta chef som erbjöd sig att beställa tunna kostymbyxor åt honom, men Göran tackade nej till erbjudandet.

– Det är bara en del av problemet. Det ena är att jag vill ha en funktionell uniform, och shorts kan man också ha fickor på. Kjolen har bara små fickor. Det andra är att det är diskriminerande att bara kvinnor kan beställa kjol. Jag såg att Eva Tiséus kommenterat att det var okej att män använde kjol, då förstår jag inte detta. Det är alltså mer okej att bära kjol för en karl än att bära kortbyxor? Det är ett underligt resonemang, säger Göran Sandberg som planerar att höra vidare med sin arbetsgivaren om de tänkt införskaffa shorts framöver.

LÄS MER: Transdev svarar på uniformkritiken – inga shorts för chaufförerna

”Fler män skulle behöva prova på det”

Kjolreaktionerna bland Görans kollegor och passagerare har dock enbart varit positiva.

– Jag har fått lite kommentarer, bara positiva, och folk som ler litegrann. Bland kollegorna är nog alla positiva, berättar Göran som tycker det ibland kan kännas lite naket och annorlunda.

– Samtidigt är det ganska bra, fler män skulle behöva prova på det. Men egentligen är det lite trist att det år 2017 ska vara en stor nyhet när en karl ska ta på sig en kjol, tycker han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kjolprotest mot bussbolag

Mer i ämnet