Det är oklart när Skellefteå buss kan köra enligt rätt tidtabell igen. Anledningen är brist på busschaufförer. Foto: SVT.

Busskaoset i Skellefteå: Oklart när rätt tidtabell kan återinföras

Publicerad

Det kommer att dröja innan lokaltrafiken i centrala Skellefteå kan köra efter rätt tidtabell. Skellefteå Buss har dammsugit Skellefteå med omnejd på busschaufförer – men det räcker inte.

Den stora omställningen av busstrafiken i Skellefteå har varit problematisk både för resenärer och bussbolag. I slutet av sommaren kände sig Skellefteå Buss tvungna att dra ned lokaltrafiken med en fjärdedel, från varje kvart till en gång halvtimmen.

Bolagets tillförordnade vd Kristoffer Hedenström kan inte ge något svar på när bussarna kan gå tillbaka till tänkt tidtabell.

– Nja, kanske en del till årsskiftet, vid peaktid på de mest trafikerade linjerna. Vi vill inte ha ett magplask som senast, säger han.

Brist på chaufförer

Det akuta problemet har varit brist på chaufförer. Kristoffer Hedenström uppskattar att de under hösten behöver rekrytera mellan 15 – 20 stycken. Lokalt finns det inga kvar att anställa längre. Nu annonserar Skellefteå Buss i riksmedia efter busschaufförer.

– ”Javisst, jag kommer” säger en del som hör av sig. Men sedan börjar de leta lägenhet i Skellefteå och då strandar det ändå, säger han.

I början av året har bussbolaget tänkt göra en översyn av vad de klarar av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer