Pressbild. Foto: Patrick Degerman/Skellefteå buss

Var fjärde busstur dras in i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Den stora omställningen av busstrafiken i Skellefteå har kantats av inställda turer, busshaveri och missnöjda resenärer.

Nu backar Skellefteå buss och minskar turerna i stadstrafiken på vardagarna med en fjärdedel.

–Till dess att vi klarar av att hantera den ökade trafikvolymen behöver vi sätta säkerheten och pålitligheten främst, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss, i ett pressmeddelande.

Förändringarna börjar gälla från och med måndagen den 2 september. Minskningen av trafiken varierar något mellan olika linjer.

– I grova drag handlar det om att vi istället för turer varje kvart under peak-tider på morgonen och eftermiddagen kommer att köra varje halvtimme istället. Vi behöver frigöra resurser för att kunna fullgöra alla våra uppdrag med nuvarande personalstyrka, säger Kristoffer Hedenström.

Bussomställningen i Skellefteå

”Måste få en rimlig arbetsbelastning”

Mycket av strulet de senaste veckorna har handlat om att det varit stor brist på busschaufförer. Nu satsar man på att rekrytera fler busschaufförer, något som är en utmaning eftersom det råder brist på busschaufförer i stor del av landet.

– Vår nuvarande personalstyrka ställer upp på ett fantastiskt sätt och gör allt vad de kan för att lösa vårt uppdrag. Vi behöver se till att de får en rimlig arbetsbelastning och vi varken kan eller vill gå utanför regelverket för hur mycket vi kan nyttja chaufförerna för körning. Säkerheten för både kunder och personal får aldrig äventyras, säger Kristoffer Hedenström.

Även helgtrafik indragen

Sedan tidigare har man minskat antalet turer på helgerna i stadstrafiken med cirka en tredjedel. Med dessa två förändringar hoppas man nu att situationen blir hanterlig under hösten.

– Förhoppningen är att vi hädanefter ska slippa ställa in turer med kort varsel. Det är viktigt att vi vinner förtroende hos resenärerna och är pålitliga med de giltiga tidtabeller vi nu publicerar på vår hemsida, säger Kristoffer Hedenström.

På sikt är målet med den stora bussomställningen i Skellefteå att fler ska välja att åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussomställningen i Skellefteå

Mer i ämnet