• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

De förlorar stort när Skellefteå drar in bussturer

Publicerad

Renholmen norr om Byske är en av de orter som nu förlorat sina tre bussturer dagligen till och från Skellefteå. Boende är rejält kritiska.
– Jag tror faktiskt att landsbygden dör om de fortsätter så här, säger Joel Lindegren.

Boende kallar det nya trafikkollektivsystemet för början till en ny form av klassamhälle. Risken är att landsbygdsungdomarna inte orkar ta sig till gymnasiet när det blir för svårt att ta sig till skolan.

Agnetha och Joel Lindegren har valt att flytta från stan och ut på landet.

– Vi förväntar oss inte att vi ska ha samma service som i centrala stan men någonstans förväntar vi oss ändå att vi ska ha en möjlighet att överleva och att vi ska kunna fortsätta hålla bygden levande, framhåller Agnetha som är mycket upprörd över hur landsbygden överhuvudtaget behandlas av politikerna.

Nedläggningarna löser av varandra

Skellefteå kommun har lagt ner skolan i Åbyn, förra sommaren la man ner förskolan och fritidshemsverksamheten (vilken återuppstått i privat regi) och länge såg det ut som gatlysena skulle släckas i den här och många andra byar.

– Jag tror faktiskt att landsbygden dör om de fortsätter som de gör just nu, säger Joel Lindegren.

”Vill förändra trenden”

Socialdemokratiske kommunalrådet Lorents Burman påpekar att han själv varit med om skolnedläggningar och bussneddragningar i den demografiska utvecklingens spår, men att kommunen prioriterar en god grundläggande service.

Men vill du som kommunalråd verkligen agera för att försöka vända avfolkningstrenden eller accepterar du bara demografiutvecklingen?

– Jag vill vara med och förändra trenden och vi har sedan år 2013 med bra resultat arbetat för fler etableringar som ger arbetstillfällen vilket till exempel innebär att huspriserna på landsbygden stiger och skapar gynnsamma boendemiljöer på landsbygden.

SVT rapporterade · Omgjorda busstrafiken i Skellefteå

09.43
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Därför görs busslinjerna i Skellefteå om

SVT NyheterNär de nya busslinjerna och tidtabellerna började gälla i Skellefteå i augusti har det rört upp en hel del känslor bland passagerare runt om i kommunen. Men vad var egentligen tanken från början med att göra om kollektivtrafiken?
10.27
Är ju bra om det nu gör fler åker buss men stackars landsbyggden som inte får åka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussomställningen i Skellefteå

Mer i ämnet