Foto: Marit A Israelsson/SVT

De förlorar stort när Skellefteå drar in bussturer

Uppdaterad
Publicerad

Renholmen norr om Byske är en av de orter som nu förlorat sina tre bussturer dagligen till och från Skellefteå. Boende är rejält kritiska.

– Jag tror faktiskt att landsbygden dör om de fortsätter så här, säger Joel Lindegren.

Boende kallar det nya trafikkollektivsystemet för början till en ny form av klassamhälle. Risken är att landsbygdsungdomarna inte orkar ta sig till gymnasiet när det blir för svårt att ta sig till skolan.

Agnetha och Joel Lindegren har valt att flytta från stan och ut på landet.

Bussomställningen i Skellefteå

– Vi förväntar oss inte att vi ska ha samma service som i centrala stan men någonstans förväntar vi oss ändå att vi ska ha en möjlighet att överleva och att vi ska kunna fortsätta hålla bygden levande, framhåller Agnetha som är mycket upprörd över hur landsbygden överhuvudtaget behandlas av politikerna.

Nedläggningarna löser av varandra

Skellefteå kommun har lagt ner skolan i Åbyn, förra sommaren la man ner förskolan och fritidshemsverksamheten (vilken återuppstått i privat regi) och länge såg det ut som gatlysena skulle släckas i den här och många andra byar.

– Jag tror faktiskt att landsbygden dör om de fortsätter som de gör just nu, säger Joel Lindegren.

”Vill förändra trenden”

Socialdemokratiske kommunalrådet Lorents Burman påpekar att han själv varit med om skolnedläggningar och bussneddragningar i den demografiska utvecklingens spår, men att kommunen prioriterar en god grundläggande service.

Men vill du som kommunalråd verkligen agera för att försöka vända avfolkningstrenden eller accepterar du bara demografiutvecklingen?

– Jag vill vara med och förändra trenden och vi har sedan år 2013 med bra resultat arbetat för fler etableringar som ger arbetstillfällen vilket till exempel innebär att huspriserna på landsbygden stiger och skapar gynnsamma boendemiljöer på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussomställningen i Skellefteå

Mer i ämnet