Byastafetten 2008: Ånäset vann Byastafetten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans omröstning i byastafetten avgjordes i Robertsfors kommun och det var byn Ånäset som vann.

Ånäset ligger nästan exakt mitt emellan Umeå och Skellefteå vid E4:an.

– Vi tycker att läget mitt i är jättebra, vi skulle vilja ha en stor flygplats här, istället för en i Umeå och en i Skellefteå, säger Ingvar Andersson, en av ledamöterna i byns samhällsråd.

Rådet bildades för att ta tillvara byns intressen gentemot Robertsfors. Byborna upplevde att allt centraliserades dit. Nu driver man egna projekt, en nybyggd gångbro över Kålabodaån är ett exempel på vad man gjort. Den samlade man in pengar till och byggde.

– Det är bra, då slipper de som promenerar gå längs E4:an säger Ingvar Andersson.

Ånäset – en ostby som är ett gränsmärke

Kålabodaån sägs också vara gränsen i Ånäset – gränsen mellan umeåanknytningen och skellefteåanknytningen.

– Jag vet inte om det stämmer, men det sägs att norr om ån läser man Norra Västerbotten och hejar på Skellefteå AIK, söder om ån är det Kuriren och Björklöven som gäller, säger Ingvar Andersson

Byns stolthet är Ostens lager. Efter tillverkningen i Burträsk transporteras osten till Ånäset där den först ligger i färskostlagret, sedan flyttas den till det vanliga lagret. Just nu ligger 100 000 ostar i lagret, och till varje ost går det år 200 liter mjölk.

– Västerbottensosten är unik och kan bara göras här i trakten. Det beror på jordmån, kalkhalt och annat att den smakar så speciellt. Man har försökt göra osten på andra håll, men det har inte gått, berättar Aina Bergström-Pettersson som guidar på Ostens lager.

Egen bilprovning

Granne med Ostens lager ligger bilprovningen i Ånäset. Att en by med bara 700 invånare har en egen bilprovning är väl lite anmärkningsvärt, men tanken var att ha en bilprovning mitt emellan Umeå och Skellefteå. När det är hårt tryck på bilprovningarna där kommer bilägare till Ånäset.

– Vi har folk som kommer hela vägen från Nordmaling hit, men mest är det väl bilar från trakten som vi provar, säger Bengt Pettersson som jobbar på Bilprovningen.

Ungdomsutbyten med olika länder

Ånäset har en jubilar i byn också. Det är ungdomsforumet A-net som fyller 10 år, vilket ska firas den 10:e maj. A står för Arnold som ungdomsgården heter och net för nätverk. A-net jobbar främst med ungdomsutbyten med olika länder, de flesta i Europa.

– Vi har haft 350 ungdomar med i utbyten, de som kommer hit brukar vara väldigt nöjda. De gillar naturen och det vi visar dem, säger Tori Karlsson, som jobbat med A-net alla tio år det funnits, men nu är pensionär.

Hon jobbar vidare ändå för hon tycker att hon haft världens bästa jobb.

– Och så länge ungdomarna vill ha mig fortsätter jag, säger Tori.

Coralie Diarra kommer från Frankrike och jobbar som volontär på ungdomsgården, hon ska vara här nio månader.

– Det är intressant att jämföra arbete med ungdomar här och i Frankrike, säger Coralie.

Annamaria Agnes Beres kommer från Ungern och är också volontär.

– Jag jobbar med att förbereda tioårsjubiléet för A-net, jag ska vara här i tre månader, säger hon.

Båda tjejerna trivs bra i Ånäset och tycker att de lär sig mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.