Bild på Fort Knox från 1936 där den amerikanska guldreserven förvaras. Foto: AP

Byggde eget Fort Knox

Uppdaterad
Publicerad

På senare år har Krister Olsson kanske blivit mest känd för sin verksamhet inom fastighetsbranschen. Men den koncern han leder är verksam inom vitt skilda områden. Där finns ägande i allt från läkemedelsbolag till en exklusiv livsmedelsbutik.

Fort Knox är den amerikanska militärbas där den amerikanska guldreserven förvaras. Den har också fått ge namn till moderbolaget i Krister Olssons företagssfär – Fort Knox förvaring. Det är en efter västerbottniska mått mätt stor och lönsam koncern.

Omsättningen snuddade vid miljardstrecket under 2014 och vinsten var dryga 100 miljoner.

De vinster som lagts på hög under årens lopp uppgår till omkring 1,5 miljarder. Det är siffror som borgar för ett stort handlingsutrymme.

Ger vinst till tidning

Det har också gjorts stora satsningar under de senaste åren. Satsningarna som bygget av gallerian Utopia och kulturhuset Väven, med tillhörande hotell, gör att de totala investeringarna uppgår till 1,7 miljarder kronor under 2012-14.

Det är verksamheten inom fastighetsbranschen som Krister Olsson blivit mest känd för. Dels finns dels ett eget fastighetsbestånd samlat i Balticgruppen, dels ett fastighetsbolag som heter Gazette som ägs tillsammans med Västerbottens-Kuriren. Detta samarbete har varit avgörande för att tidningskoncernen trots det motiga läget för mediebranschen fortfarande visar vinst.

Läkemedel och data

Men vid sidan av fastigheterna finns det ett brett spektrum av företag inom vitt skilda branscher som man äger eller är delägare i. Ett område är läkemedelsbranschen där man är delägare i flera avknoppningsföretag från universitetet.

Ett av detta är Betagenon, som kommit en bra bit på väg i utvecklingen av ett läkemedel för att behandla typ2 diabetes. Fort Knox är också delägare i företag inom databranschen.

Många spridda områden

Ett annat område där Krister Olsson valt att investera är mat och dryck. Sävargården, Brännlands cider och delikatessbutiken Duå är verksamheter där Olsson har ägarintressen.

Ett 20 procentigt delägarskap i Björklöven AB är ett lite udda inslag i den långa raden av företag som Fort Knox är delägare i.

Förra året presenterade Veckans affärer en lista över Sveriges miljardärer. På 83 plats, och som första person bosatt norr om Dalälven, placerar sig Krister Olsson. Men detta speglar rimligen värdet på företagskoncernen snarare än saldot på Olssons privata bankkonto. Hans taxerade inkomst under 2014 låg på 2,4 miljoner kronor. Till detta kom ett överskott av kapital på dryga 22 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.