Foto: SVT/privat

Syskontrion tar över rodret

Uppdaterad
Publicerad

De tre syskonen Johanna, Jonas och Markus blir lika stora delägare i koncernen som består av de två bolagen Fort Knox och Balticgruppen.

Balticgruppens grundare Krister Olsson har varit en av norra Sveriges mäktigaste företagare och samhällsbildare. Nu skänker han bort hela sitt företag värt cirka tre miljarder kronor till sina tre barn.

– Jag avvecklar mitt ägande, kanske inte hela mitt engagemang i framtiden men åtminstone mitt ägande överförs till mina tre barn, Johanna, Markus och Jonas. Makten över besluten kommer nu att ligga helt hos dem, säger Krister Olsson.

Behåller Balticgruppens devis

Johanna blir delägare medan sönerna ska jobba aktivt i bolagen. Båda säger att det känns ansvarsfyllt, men att man vill jobba vidare enligt Balticgruppens devis: ”Det som görs i bolagen ska vara bra för Umeå.”

– Generationsväxlingen kan vara den bästa utvägen för Krister, att det finns någon som kan ta över och som har intresset och förhoppningsvis också kunskapen, säger Markus Olsson.  

Hur känner du inför det här?

– Både nervöst och utmanande, det ska bli otroligt skoj, säger Markus Olsson.

Satsar på studentboenden

Vad är ditt nästa stora projekt framöver?

– Vi ska hjälpa till och utveckla studentbostäderna. Det kommer vara ett projekt där vi kommer att bygga. Det kan bli uppemot 800 nya lägenheter inom en treårsperiod, säger Markus Olsson

Se mer om hur de två bröderna ser på framtiden i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.