Foto: SVT

Bygger bilverkstad för att locka norrmän

Publicerad

Just nu byggs en stor bilverkstad i Hemavan med en satsning på 20 miljoner kronor. Initiativtagarna hoppas att den ska locka över fler norrmän som vill laga bilen för en billigare peng än i hemlandet.

När paret Liz Stenmark och Sven Silén drev ett hotell i Lycksele checkade det in några norska turister en regnig höstdag. Liz och Sven tyckte att det var en konstig tid att semestra, men då berättade norrmännen sitt ärende.

– De sa att de var här för att laga och serva bilen. Sen när tillräckligt många norrmän hade kommit in och sagt samma sak började vi fundera på om det här kunde vara en affärsidé, säger Liz Stenmark.

Sagt och gjort. Paret sålde hotellet, rörde sig närmare norska gränsen och påbörjade bygget av den nya bilverkstaden i Hemavan. Huset blir 1.140 kvadratmeter stort och ska innefatta en verkstad, bildelsbutik, kafé och ytterligare en butiksdel för att hyra ut.

”Hur mycket norrmän som helst”

Verkstaden ska i huvudsak rikta in sig mot de norska turisterna, något som paret ser ett behov av.

– Det är hur mycket norrmän som helst som kommer. En verkstadsägare i Arjeplog sa ”skit i verkstaden i Hemavan, kom och jobba hos mig i stället, jag behöver mer personal”, säger Liz Stenström.

Inget nytt fenomen

Det här är inte heller ett nytt fenomen. Storumans Bil och El har länge tagit del av den norska bilturismen och fortfarande är 15–20 procent av kunderna norrmän, men på senare år har de märkt av en minskning.

– En orsak var när kronkursen förändrades, då blev det betydligt färre kunder. Sen är det väl konkurrens från Norge när de räknar tuffare på priserna, säger Conny Olofsson, ägare Storumans Bil och El.

Stor risk att satsa 20 miljoner

De 20 miljoner som satsas kring verkstaden i Hemavan är med andra ord ändå ett risktagande och Liz Stenmark vill inte undervärdera norrmännens betydelse.

– Det betyder ju allt, i och med att kundunderlaget i Tärna inte är tillräckligt för en sådan här bilverkstad. Vi lutar oss tillbaka och väntar på att norrmännen kommer och hoppas att de gör det, säger Liz Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.