Foto: TT/SVT

Kommunen får fotbollshall – gratis

Uppdaterad
Publicerad

Planerna för en ny, fullstor fotbollshall i Umeå klarnar allt mer. Friskoleföretaget Thorengruppen är nu beredd att betala 100 miljoner kronor – för att sedan ge bort hallen till kommunen.

Företaget vill också få bygga sitt huvudkontor vägg i vägg med fotbollshallen, som planeras på Noliaområdet i Umeå.

– I det  här avseendet är det alltså en privat aktör som vill bygga en hall, och den kan ju vara väldigt svårt för oss att vara emot det. Det är ju väldigt positivt och bra för idrotten också, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Bygget av idrottshallar på Nolia

Skrivit på avtal

– Nu håller vi på att upprätta ett avtal och sedan är det upp till kommunledningen för vidare beslut. Vi har sänt över avtalet till Thorengruppen för några dagar sedan, fortsätter Lindberg.

Redan idag har Noliamrådet flera idrottshallar, bland annat för friidrott och ishockey.

Thorengruppen ägs av Raja Thoren, som nu vill vill plöja ned en del av sina vinster i en ny fullstor fotbollshall i Umeå.

Fullstor hall

Måtten skall vara minst 105 x 65 meter, vilket gör att det går att spela med elva spelare i varje lag. Samtidigt hoppas Thorengruppen kunna få bygga sitt nya huvudkontor vägg i vägg med fotbollshallen på Noliaområdet på kommunens mark.

Idag håller Thorengruppen till i Baggböle utanför Umeå. Meningen är också att kommunen ska stå för alla hallens driftskostnader.

Kritik mot planerna

Kritiken mot byggplanerna har handlat om att Umeå låter sig utnyttjas av ett friskoleföretag som kritiserats av bland annat skolinspektionen, och att man också för all framtid kommer att drabbas av höga driftskostnader.

”Jag tycker det är bra”

Svaret har hela tiden varit att ”Vilken kommun skulle tacka nej till en ny fotbollshall för uppemot 100 miljoner kronor? Särskilt som kommunens ekonomi är mycket ansträngd och man inte har råd att betala för en ny hall med egna pengar.”

– Vi har varit väldigt positiva från politiskt håll. Jag tycker också det är bra att det är en lokal företagare som säger sig vilja satsa på idrotten och ska göra en hall, vilket jag tycker är väldigt bra, avslutar kommunalrådet Hans Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av idrottshallar på Nolia

Mer i ämnet