Fyra personer utomhus i skog, ett barn håller docka, ett annat barn sitter på cykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vindkraftsparken skulle kunna se ut och hör familjen Forsberg-Grahn berätta om hur de ser på planerna i klippet. Foto: SVT

Bygger sitt drömhus i Tavelsjö – oroas av vindkraft: ”Förstör en bit av naturen”

Publicerad

Familjen Forsberg-Grahn bygger just nu sitt drömhus utanför Tavelsjö, men planerna på en vindkraftspark i området skapar oro.

– Vi har inte flyttat hit för att ha en industriell vindkraftspark baki knuten, säger Andreas Forsberg.

På en höjd i Avaliden, strax utanför Tavelsjö, pågår husbygget för fullt. Barnen Tone och Leo leker runt huset medan mamma och pappa bygger. De köpte tomten 2021 just för närheten till naturen. Andreas Forsberg är uppväxt i området.

– Vi flyttade hit för att barnen skulle kunna ha naturen som ett andra vardagsrum, säger Jennifer Grahn.

Vindkraft i Västerbotten

Mörka moln

Men just nu har familjen mörka moln på horisonten. Nästa vecka är de kallade på samråd med det tyska bolaget Baywa Re som vill bygga en park med 20 vindkraftsverket i området.

– Det blir en stor yta här i byn och det känns som om det skulle förstöra en bit av den fina naturen vi har här i Tavelsjö, säger Andreas Forsberg.

”Bra grundförutsättningar”

Företaget säger att det är svårt att i förväg säga något om möjligheterna till att få bygga parken i Tavelsjö. Men att grundförutsättningarna ser bra ut, annars skulle de inte ha valt att gå vidare till samråd.

– De studier vi gjort hittills ser positiva ut, men än återstår mycket arbete med inventeringar, utredningar och samråd, för att inhämta mer kunskap om området. Umeå kommun behöver också tycka att det är ett bra projekt, säger kommunikationschefen Linda Laine.

Detta krävs för att få tillstånd att bygga vindkraft

För att få bygga storskalig vindkraft på land behövs flera tillstånd. Miljöbalken är central i prövningen.

1. Samråd med berörda parter

Processen inleds med att verksamhetsutövaren genomför ett samråd med berörda parter.

2. Ansökan till miljöprövningsdelegationen

Efter genomförda samråd sammanställer verksamhetsutövaren ansökan, som ska ta hänsyn till förhållanden som framkommit i samrådet. Verksamhetsutövaren lämnar in ansökan.

3. Handläggning av ansökan

Miljöprövningsdelegationen bereder därefter ansökan och tar in synpunkter från länsstyrelsen och andra sakägare. När ansökan bedöms vara komplett skickas den ut på remiss till berörda parter.

4. Kommunal tillstyrkan

För att tillstånd ska kunna ges behöver verksamhetsutövaren även kommunal tillstyrkan från den eller de kommuner där vindkraftparken är belägen.

5. Beslut

När remisstiden är över fattar miljöprövningsdelegationen beslut om tillstånd. Vid prövningen görs bland annat en avvägning gentemot andra allmänna intressen. Sakägare kan överklaga miljöprövningsdelegationens beslut till mark- och miljödomstolen i första hand.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet