Foto: Marit A Israelsson/SVT

Följ med ner i djupförvaret på Rönnskär

Uppdaterad
Publicerad

Ett unikt slutförvar tas nästa år i bruk på Rönnskär i Skelleftehamn. Ingen annanstans finns en sådan här lösning med ett djupförvar vid smältverket. Här ska kvicksilver och annat miljöfarligt avfall förslutas i berget för tid och evighet.

Förutom kvicksilver finns tillstånd att deponera tolv andra typer av avfall som än så länge ligger i lagerplatser på Rönnskär.

– Vi har kommit längst ner till botten och håller på att bryta och bygga åtta förvarsrum, berättar platschef Linn Andersson.

Rummen är mellan 50 och 200 meter långa och har en höjd på ungefär 18 meter. Senare delen av nästa år ska förvaret vara klart att tas i bruk, och enligt simuleringar ska det klara både istid och jordbävningar.

– Vi kan lämna det efter oss till kommande generationer, säger Linn Andersson.

Vad händer när förvaringen är full och hur säkert är det? Personalen berättar i videon ovan där du får följa med ner i berget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.