Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Benders vill bygga i Umeå Foto: SVT/TT

Stor byggleverantör satsar i Umeå – avtal påskrivet

Publicerad

Byggmaterialsproducenten Benders vill etablera sig i Umeå. Nu är de överens med kommunen om en tomt på 65 000 kvadratmeter i närheten av bangården på Västerslätt. Tanken är att bygga ett distributionslager och flytta över många av transporterna från lastbil till järnväg.

Lagerlokalen kommer att ligga på Västerslätt i anslutning till bangården. Målsättningen är att ersätta lastbilstrafiken till Norrland med en tåglösning enligt Christer Hofling som är distributionschef på Benders.

– Det händer mycket i Norrland just nu, det är en hög tillväxt och stor efterfrågan på våra produkter, säger Christer Hofling.

Tiotal jobb

Satsningen kommer att skapa ett tiotal tjänster under de kommande åren och räknar med att vara i drift under 2023. Benders räknar med att runt 25 000 ton produkter kommer att passera genom lagret och det innebär att nära 700 lastbilar försvinner från vägarna och uppemot 2000 ton koldioxid.

Tar fram industrimark

Umeå kommun har under en tid planerat för att ta fram verksamhetsmark för att möta de behov som finns. Det är inte bara på Västerslätt som man skapat utrymme utan även bland annat i Holmsund, Dovamyran och på Klockarbäcken.

– Vi är jätteglada att företag vill etablera sig i vår kommun. Norra Sverige är hett just nu så vi jobbar för att Umeå ska vara en attraktiv stad att lägga sin verksamhet, säger Janet Ågren (S) ordf i kommunstyrelsens planeringsutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer