Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thomas Nordenstam, Norrbäck, berätta om hur bidragsdelen äts upp av de stora övriga kostnader som krävdes för att kunna installera en snabbladdare i byn. Foto: SVT, Ida Thellenberg

Bybor i Norrbäck ville installera snabbladdare för elbilar: ”Ingen chans att få ekonomin att gå ihop”

Uppdaterad
Publicerad

När inget företag ville sätta upp en snabbladdare undersökte boende i Norrbäck om de själva kunde lämna in en ansökan.

Möjligheten att sälja fika till förbipasserade och utveckla byn lockade.

– Det lät så bra med 100 procents stöd men sedan tillkommer alla andra kostnader, säger Thomas Nordenstam.

Trafikverket har i flera omgångar utlyst investeringsstöd för att sätta upp en snabbladdare i Norrbäck, en by vid Stöttingfjället längs väg 360, sex mil från Lycksele, Vilhelmina och Storuman. Men när inget företag visade intresse undersökte byn själva om de kunde lämna in en ansökan.

– Vi har en gård mitt i byn där vi brukar ha sommarcafe och på den gårdsplanen tänkte vi placera snabbladdaren, säger Thomas Nordenstam, ordförande i Norrbäcks ekonomiska utvecklingsförening, Norrek.

– Tanken var att kunna ha Uttermangården öppen för de som använde snabbladdaren, erbjuda fika och toaletter och på sikt kanske utveckla platsen i byn ännu mer, säger Thomas Nordenstam.

”Blåögt att någon ska nappa”

Men när föreningen började undersöka saken mer insåg de snabbt att elnätet inte skulle klara en snabbladdare. Även andra kostnader som inte täcktes av stödet dök upp.

– Det känns blåögt att tro att någon ska nappa på bidraget som det är konstruerat, man måste ju förstå förutsättningarna på landsbygden innan man sätter upp villkoren för stödet, säger Thomas Nordenstam.

Enligt Trafikverket följer man bara de direktiv som är uppsatta av regeringen.

Hör och se varför kalkylen inte gick ihop i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer