Den här bron körde en 52 ton tung lastbil över. Foto: Mattias Levisson

Byns hängbro förstördes av en 52-ton tung lastbil

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan så körde en 52 ton tung lastbil över hängbron i Tegsnäset som tål 7 ton. Bron är nu avstängd och föraren är polisanmäld.

Det var i söndags förra veckan som en person boendes i Tegsnäset hörde missljud från hängbron. Det var P4 Västerbotten först med att rapportera. När han tittade dit såg han hur en 52 ton tung lastbil körde över bron som ska tåla 7 ton tunga fordon.

– Han såg hur bron gav efter nästan ända ner till vattnet, sedan hoppade han in i bilen och följde efter lastbilen. Men skadan var ju redan skedd, säger Lennart Granström kassör i vägföreningen för bron.

Bron renoverades 2016 för drygt en miljon kronor. Lennart Granström säger att det tog många år innan man fick Trafikverket att förstå att bron behövdes. 70 procent av finansiering stod Trafikverket för, 20 procent stod Vindelns kommun för och resterande stod vägföreningen för.

Risk för ny renovering

Nu är bron avstängd medan man väntar på experter som ska undersöka bron på torsdag.

– Som lekman kan man se en del skador. Men vi vet inte hur pass stora skador det blev. Experterna ska titta på dolda och synliga skador. Risken är att vi måste renovera den på nytt, säger Lennart Granström.

Det är inte första gången som bron har varit i fara.

– Förra året så var det en Tegsnäsbo som fick stå och diskutera länge med en lastbilschaufför innan han fick honom att backa, säger Lennart Granström.

Nu finns det fundering på att sätta upp hinder för större fordon för att förhindra framtida missöden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.