Genrebild. Eftersom fördröjningen avsevärt minskat möjligheten till framgångsrik behandling och patienten bedöms ha utsatts för en allvarlig vårdskada har händelsen anmälts till ivo. Foto: TT

Cancern missades – dog en månad efter diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Cancern missades hos en person som sökte vård i Västerbotten. När sjukdomen konstaterades några månader senare hade cancern redan spridit sig i kroppen.

Patienten sökte vård vid en av länets hälsocentraler för flera olika besvär men brister i provtagningen gjorde att analys och remiss till specialistsjukvård fördröjdes.

En första undersökning vid specialistklinik visar godartade förändringar och patienten får lugnande besked men vid en annan undersökning några månader senare på grund av andra besvär, hittade man förändringar som visade sig vara cancer.

I det läget hade sjukdomen spridit sig i kroppen och patienten avled cirka en månad senare.

Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom fördröjningen avsevärt minskat möjligheten till framgångsrik behandling och patienten bedöms ha blivit utsatt för en allvarlig vårdskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.