Universitetssjukhuset i Umeå blandade ihop cancerprover Foto: Christine Olsson/TT

Cancerprover blandades ihop på sjukhuset i Umeå – chefsläkaren: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Två vävnadsprover förväxlades av sjukhuset i Umeå under utredningen av två patienters misstänkta bröstförändringar. Patienterna fick felaktiga cancerbesked, men ingen hann opereras innan misstaget upptäcktes.

– Det ska inte kunna hända och det är olyckligt, säger chefläkare Bengt Andersson.

Det var under förra sommaren som den ena patienten fick ett felaktigt cancerbesked och den andra patienten fick ett felaktigt besked om att hen var frisk. Fallet liknar en tidigare händelse i länet då en kvinna opererades i onödan, men till skillnad från det fallet så hann ingen operation göras innan misstaget upptäcktes.

Hur kan det här hända igen?

– Vi har ändrat rutinerna, men det hade inte fått full effekt efter den förra incidenten, säger Bengt Andersson vid Region Västerbotten.

Regionen: ”Man kan känna sig trygg”

Enligt honom har man numera en tydligare distans mellan proverna, jämfört med tidigare.

Den patient som först friskförklarats fick sin operation försenad en vecka, men enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg så ska det inte ha påverkat prognosen eller behandlingsmöjligheter.

– Allmänt sett ska man känna sig trygg med hur prover analyseras, säger Bengt Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.