Han började ägna sig åt förbränningsmotorer (vilka han ansåg hade en ljus framtid), speciellt stationära motorer, men också fartygsmotorer.
Eftersom fyrtaktsmotorns princip var patentskyddad av Otto och Langen arbetade han med motorer enligt tvåtaktsprincipen. Efter några års arbete släppte han 1880 ut en egen motor på marknaden under firmanamnet Mannheimer Gasmotorenfabrik.
I oktober 1883 grundade han tillsammans med ett par köpmän firman Benz & Co, Rheinische Gasmotoren Fabrik i Mannheim. Affärerna med motorerna gick bra och eftersom giltigheten hos Ottos patent var tveksam (patentet upphörde 1890) började Benz nu konstruera och tillverkade fyrtaktsmotorer.
Han experimenterade fram en ny motor som skulle passa till ett självgående fordon. Den motor som redan tillverkades var relativt tung och gjorde inte mer än 150 varv per minut, så den var olämplig till en lätt landsvägsvagn.
År 1885 hade han sin första bil, ett lätt trehjuligt fordon så pass klart att han kunde provköra det utanför verkstaden och i januari 1886 tog Benz ut en rad patent som täckte olika delar av hans fordon. Bilen hade tre hjul och 0,75 hk vid 400 v/min. Kraftöverföringen följde praxis från stationära motorer med remdrift och olika stora remskivor för att kunna variera utväxlingen.
Detta var den första bilen i världen speciellt konstruerad som ett självgående motorfordon. Konkurrenterna hade mer eller mindre motoriserat äldre hästvagnar, men Benz ansåg det omöjligt att använda hästvagnen med dess vändskivestyrning och valde därför att göra sin bil med bara ett framhjul som var lätt att göra styrbar.
Sedan Benz hade tillverkat ca 25 trehjulingar mellan 1887 och 1891, ”återupptäckte” han Ackermannstyrningen som funnits på landsvägsångsfordon tidigare. Med denna blev styrning med två hjul praktiskt genomförbar. Han introducerade 1892 den fyrhjuliga modell som finns i ett exemplar i Västerbottens museum – Benz Viktoria.
Den modell som verkligen satte fart på Benz försäljning var Velo, en lättare och billigare modell som kom 1894.
Försäljningen överträffade vida konkurrenternas vid sekelskiftet, men konstruktionen var vid det laget föråldrad och en helt omkonstruerad och moderniserad serie bilar kom 1903.
Text: Västerbottens Museum