”Kommer alltid finnas skillnader” – hör Caroline Häggström, Vattenfalls chef i Umeå, om missnöjet hos de bemanningsanställda. Foto: SVT

Caroline Häggström, chef på Vattenfall i Umeå: ”Förstår att man upplever det som orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bemanningsanställda på Vattenfall i Umeå vittnar om dåliga löner och arbetsvillkor.

Caroline Häggström som är chef i Umeå menar att alla anställda har marknadsmässiga löner och att de ställer krav på att Manpower följer sitt kollektivavtal.

– Men jag kan förstå att det är en situation som man upplever som orättvis, säger hon.

Det är fler bemanningsanställda än fast anställda bland kundkommunikatörerna på Vattenfall i Umeå. Enligt Vattenfall har man valt en affärsmodell med bemanningsanställda för att man vill ha flexibilitet i organisationen.

– Anledningen är att vi sätter stort värde att vara tillgängliga för våra kunder och våra kunders behov av att ha kontakt med oss varierar över tid, därför varierar vår arbetsbelastning, säger Caroline Häggström och fortsätter:

– Idag har vi dessutom ett extraordinärt behov av stöd eftersom vi jobbar med ett nytt it-system. Därför har vi nu lite fler konsulter i relation till anställda än vad vi strävar efter.

”Två olika arbetsgivare”

Flera av de bemanningsanställda som SVT varit i kontakt med är missnöjda över att man inte har samma arbetsvillkor och att man har lägre lön. Anledningen till att det ser ut så menar Caroline Häggström som är chef i Umeå, beror på att de är anställda på två olika företag, och att företagen har olika kollektivavtal och arbetsvillkor.

– Jag kan förstå att det är en situation som man upplever som orättvis, men det är två olika arbetsgivare. Men jag sätter stort värde i att alla som kommer till arbetsplatsen ska känna sig lika behandlade. Vi gör ingen skillnad på vad du har för anställning i grunden, säger Caroline Häggström.

Man är också medveten om att det funnits ett missnöje bland de bemanningsanställda.

– Det har funnits en viss oro runt anställningsformer och lite frågetecken om vad som gäller i skillnader i anställningsvillkor. Den frågan har vi lyft till Manpower och jag förväntar mig att de kommer att agera på den inom kort, säger Caroline Häggström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.