Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör de anställdas vittnesmål om situationen på arbetsplatsen.

Många bemanningsanställda på Vattenfalls kundservice i Umeå vittnar om dåliga arbetsvillkor

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla Vattenfalls kundkommunikatörer i Umeå är bemanningsanställda. Och flera av dem vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner jämfört med de fast anställda.
– Folk får sparken för att de inte passar in eller inte tar nog med samtal per timme, säger en bemanningsanställd.

Bland kundkommunikatörerna på det statliga bolaget Vattenfall i Umeå är 202 bemanningsanställda konsulter, och 156 är anställda av Vattenfall, enligt företagets egna siffror.

SVT har varit i kontakt med flera bemanningsanställda som vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner. En anställd uppger att man tjänar mellan 14 000 och 20 000 kronor före skatt i månaden och att vissa som är anställda genom Manpower endast är garanterade en lön på runt 80 procent av en heltidslön.

– Det krävs att man har en sambo som kan försörja en, säger en anställd som SVT pratat med.

Bemanningsanställda vittnar dessutom om att man inte har samma villkor för arbete vid storhelger. Ingen av de anställda vill träda fram med namn och bild, eftersom de är rädda för att bli av med jobbet.

”Lätt för dem att göra sig av med folk”

De anställda som svarar i telefon uppger att de bedöms utifrån hur många samtal de klarar ta i timmen och hur kundbemötandet är. Dessutom upplever de att de hetsas av sina teamchefer som kollar dem över axeln när de arbetar.

– Det är en stor stress och det är ganska stor omsättning på folk här. Man frågar sig hela tiden hur värdesatt man är. Jag tycker personalpolitiken är riktigt dålig. Man känner hela tiden att det är lätt för dem att göra sig av med folk om det är någon medarbetare de inte är nöjda med, säger en av konsulterna.

Problemen har påtalats under flera år

Flera beskriver det som att det finns ett A- och ett B-lag, de bemanningsanställda och de fast anställda.

– Vi har genom åren flera gånger på olika sätt försökt få ledningen uppmärksam på hur det här påverkar personalen, men det händer ingenting. säger en av de fast anställda.

Har olika kollektivavtal

Vattenfall uppger att man valt en affärsmodell med bemanningsanställda för att man vill ha flexibilitet, för att kunna möta kundernas behov. Caroline Häggström som är chef på Vattenfall Umeå menar att man kravställt att bemanningsbolaget Manpower följer marknadsmässiga löner och håller sig till sitt kollektivavtal.

– Det är två olika arbetsgivare och det är det som kan göra att det finnas skillnader i anställningsvillkor, Manpower och Vattenfall har olika kollektivavtal. Men jag sätter stort värde i att alla som kommer till arbetsplatsen ska känna sig lika behandlade. Vi gör ingen skillnad på vad du har för anställning i grunden, säger Caroline Häggström.

Manpower tillbakavisar att någon som arbetar heltid tjänar 14 000 kronor i månaden före skatt.

SVT rapporterade · Vad tycker du om att jobba via bemanningsföretag?

07.45
Tycker det var bra jobba som konsult ute på uppdrag via bemanningsföretag, det gav mig en fot in i branschen som nyexaminerad. Visst var lön o villkor inte så bra men redan efter ett år blev jag utköpt av en kund och då hade jag ett mycket bra förhandlingsläge på ett sätt jag alldrig haft om jag gått direkt samtidigt som jag fått känn på branschen. Jobbar inom it
08.44
Jag var anställd hos ett studentbemanningsföretag, körde truck hos en grossist.
En klassiskt taktik de alltid körde med var att under sommaren (då folk fick anmäla vilka hela veckor de ville jobba) så schemalade de folk måndagar och fredagar. Inget mer, sen skrev de i schemat "kan" (utläses, var tillgänglig för jobb men inte jour för ingen jourlön men pga högt tryck så betydde det att en kunde jobba hela veckor + övertid). Vilket gjorde att åka iväg en långhelg eller dylikt var omöjligt. Vi sa ifrån mot detta, ingen förändring, så då började vi kollegor planera utflykter på "kan" dagarna, så när chefen gick runt i lagret med sina frågor "du har kan imorgon, men behövs, jobb?" så svarade vi kollektivt "nej, vi ska till x-stranden å bada". Då fick vi arga svar "VEM HAR GETT ER LEDIGT?!". Vi förklarade hur jourlön fungerar. Blev en "krismöte"..
Drog även sönder ryggen vid den ringa åldern 21, låg hemma å kunde inte göra ngt en hel sommar. De ringde för att stämma av vilka shift jag skulle få sjuklön för (observera, fortf bara 2dagar per vecka, "kan"skift var inget) så min sjuklön baserades på 40% av mina jobbtimmar. Men utöver det, inte ett sms eller en fråga om hur det gick, rehab mm. var det inte tal om.

Jag är inte troende men finns det demoner, så är de chefer i bemanningsbranschen.
08.44
Helt underbart med en mellanhand som tar en del av lönen samt ständiga oklarheter om vem som ansvarar för en, bemanningen eller arbetsplatsen? Vedervärdig bransch för folk som vill sko sig på besparingskrav inom det allmänna.
08.44
Var student, fick sommarjobb på lager via bemanning där de bemannar efter behov för dagen efter. Man kunde få samtal sent på kvällen om att jobba dagen efter. Fick jobb 2 dagar under 2 veckor, och lön därefter. Ingen grundlön. Många som jobbat där som hade detta som enda jobb, vilken otrolig osäkerhet.
11.02
Var bemanningsanställd till och från i ca fem år. Blev uppsagd ett flertal gånger pga arbetsbrist, kände mig konstant stressad pga den otrygga anställningen. Fick fel lön ett flertal gånger, svårt att få ledigt, fick oftast veta dag för dag om jag blev utbokad på jobb. Nu har jag fast jobb på en industri som använder sig mycket av bemanning. Tycker synd om alla ungdomar som kommer in och är glada för sitt nya jobb, när man själv vet att dom kommer få sparken om några veckor när orderingången går ner igen.
11.12
Var anställd av *. Blev uthyrd till et företag där min lön var snittlönen på företaget(chefer inräknat) det betyder att jag hade 20-40kr mer per timme än likvärdiga direkt anställda. Jag hade samma OB som dom på företaget. dock när jag nästan kommit upp i dom timmar som krävs för att få bli direkt anställd så förnyade dom avtalet vilket gjorde att jag fick säga upp mig från * för att sen bli direkt anställd av de andra företaget. Jag fick dessutom skriva min tidsrapport till * och tidsrapporten till företaget själv vilket gör att jag, om jag hade velat, hade kunnat spetsa lina tidsrapporter hur mycket jag ville

*Namn på företag har redigerats bort.
11.14
Jobbar som konsult via * på * och får oskälig lön och förväntas jobba mot ingenting åter.
 
*Namn på företag har redigerats bort.
11.15
Jag var anställd tidigare hos rekryteringssföretag som "konsult" hos stort IT företag i Umeå. Jag jobbade på det företaget sedan som konsult åt ett stort svenskt telekomföretag. Umeåföretaget sparkade mig på en nyck och återanställde mig innan min uppsägning gått igenom typ 3 gånger under en ettårsperiod. Sista gången gick uppsägningen igenom. Efter det har de kontaktat mig 20+ gånger om att återanställa mig.

Blev behandlad som smuts och förväntades vara lojal mot Umeåföretaget och hålla hemligheter mot telekomföretaget. Vidriga arbetsförhållanden att närsomhelst veta man kunde bli uppsagd, orkar inte den stressen och osäkerheten. Aldrig mer.
11.18
Det är flera företag i Umeå som använder sig av samma metoder, exempelvis * och *. När jag jobbade på * för några år sedan låg lönen innan skatt på 12000 om man jobbade 80% och inte blev schemalagd mer. Då var det svårt att ha råd med hyran ens.
 
*Namn på företag har redigerats bort.
11.45
Jobbar somrar och helger på ett företag i Umeå via bemanningsföretag. Vanligtvis vet jag inte hur, eller ens om jag kommer jobba fören veckan innan. Det blir svårt att plannera i övriga livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer