Det ska inte vara någon generell skillnad mellan att vara anställd av ett bemanningsföretag eller av Vattenfall, menar Eva Ageskär, regionchef på Manpower. Foto: SVT/arkiv

Manpower om lönerna på Vattenfall i Umeå: ”Jättetråkigt om man känner sig som ett b-lag”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bemanningsanställda på Vattenfall i Umeå vittnar om dåliga löner och arbetsvillkor. Bemanningsföretaget Manpower menar dock att man följer kollektivavtal och att lönerna ska vara marknadsmässiga. 

SVT har varit i kontakt med flera bemanningsanställda som vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner bland Vattenfalls kundkommunikatörer i Umeå. Flera beskriver det satt det finns ett a- och ett b-lag, de fast anställda och de bemanningsanställda. En beskrivning som Eva Ageskär, regionchef på Manpower inte känner igen.

– Det är jättetråkigt om man känner sig som ett a- och ett b-lag, men det är inget jag har hört tidigare.

Ska inte vara skillnad

Det ska inte vara någon generell skillnad mellan att vara anställd av ett bemanningsföretag eller av Vattenfall, menar Eva Ageskär.

– Vi har individuell lönesättning och i samråd med Vattenfall så har vi en linje för alla medarbetare. Det kan vara de som går in på ingångslön men om man har tidigare erfarenhet så har man en högre lön.

Frågande till uppgifter om löner

En anställd uppger att man tjänar mellan 14 000 och 20 000 kronor före skatt i månaden. Men Eva Ageskär säger att alla tjänar över 14 000 kronor.

– Vi har en lönemodell där man har en garanterad lön på 133 timmar varje månad. Sedan kan det vara så att man har varit frånvarande eller sjuk. Men så låg lön som 14 000 har man inte, säger Eva Ageskär.

Hon menar att Manpower tillsammans med Vattenfall har utarbetat karriärstege för bemanningsanställda.

– Vi erbjuder karriärmöjligheter, och sedan är det många som går vidare till en fast anställning på Vattenfall. 

Löner bemanningsanställda tjänstemän:

Bemanningsanställda har en fast månadslön (garantilön) och en rörlig lönedel (prestationslön).

För en person som är fyllda 20 år är lägstalönen för en medarbetare som arbetat 40 h/v en genomsnittlig månad (167 h) lägst 18 072 kr.

För en person som är 24 år är lägstalön 21 056 kr.

Garantilön får man som en garanterad inkomst om man till exempel är mellan uppdrag eller jobbar mindre än heltid, alltså undantagsvis.

Garantilön ligger som lägst (för person 20 år) på 14 240 kr/mån.

Den fasta garantilönen motsvarar 133 h och den erhåller den anställde även om medarbetaren är hemma och utan uppdrag eller att man arbetar färre än 133 h.

När en bemanningsanställd arbetar mer än 133 h en månad får de betalt för varje timme utöver sin garantilön plus ett prestationslönetillägg. Lönemodellen kallas för prestationslönemodellen.

Fakta: Manpower

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.