Hör de anställdas vittnesmål om situationen på arbetsplatsen.

Många bemanningsanställda på Vattenfalls kundservice i Umeå vittnar om dåliga arbetsvillkor

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla Vattenfalls kundkommunikatörer i Umeå är bemanningsanställda. Och flera av dem vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner jämfört med de fast anställda.

– Folk får sparken för att de inte passar in eller inte tar nog med samtal per timme, säger en bemanningsanställd.

Bland kundkommunikatörerna på det statliga bolaget Vattenfall i Umeå är 202 bemanningsanställda konsulter, och 156 är anställda av Vattenfall, enligt företagets egna siffror.

SVT har varit i kontakt med flera bemanningsanställda som vittnar om dåliga arbetsvillkor och låga löner. En anställd uppger att man tjänar mellan 14 000 och 20 000 kronor före skatt i månaden och att vissa som är anställda genom Manpower endast är garanterade en lön på runt 80 procent av en heltidslön.

– Det krävs att man har en sambo som kan försörja en, säger en anställd som SVT pratat med.

Bemanningsanställda vittnar dessutom om att man inte har samma villkor för arbete vid storhelger. Ingen av de anställda vill träda fram med namn och bild, eftersom de är rädda för att bli av med jobbet.

”Lätt för dem att göra sig av med folk”

De anställda som svarar i telefon uppger att de bedöms utifrån hur många samtal de klarar ta i timmen och hur kundbemötandet är. Dessutom upplever de att de hetsas av sina teamchefer som kollar dem över axeln när de arbetar.

– Det är en stor stress och det är ganska stor omsättning på folk här. Man frågar sig hela tiden hur värdesatt man är. Jag tycker personalpolitiken är riktigt dålig. Man känner hela tiden att det är lätt för dem att göra sig av med folk om det är någon medarbetare de inte är nöjda med, säger en av konsulterna.

Problemen har påtalats under flera år

Flera beskriver det som att det finns ett A- och ett B-lag, de bemanningsanställda och de fast anställda.

– Vi har genom åren flera gånger på olika sätt försökt få ledningen uppmärksam på hur det här påverkar personalen, men det händer ingenting. säger en av de fast anställda.

Har olika kollektivavtal

Vattenfall uppger att man valt en affärsmodell med bemanningsanställda för att man vill ha flexibilitet, för att kunna möta kundernas behov. Caroline Häggström som är chef på Vattenfall Umeå menar att man kravställt att bemanningsbolaget Manpower följer marknadsmässiga löner och håller sig till sitt kollektivavtal.

– Det är två olika arbetsgivare och det är det som kan göra att det finnas skillnader i anställningsvillkor, Manpower och Vattenfall har olika kollektivavtal. Men jag sätter stort värde i att alla som kommer till arbetsplatsen ska känna sig lika behandlade. Vi gör ingen skillnad på vad du har för anställning i grunden, säger Caroline Häggström.

Manpower tillbakavisar att någon som arbetar heltid tjänar 14 000 kronor i månaden före skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.