FK ansåg att Catrine var fullt kapabel till att jobba heltid, trots att hon var död. Foto: TT.

Catrine dog – två månader senare ansågs hon fullt arbetsför

Uppdaterad
Publicerad

Catrine Lundgren, 51, i Bureå hade svår epilepsi och en hjärnskada. Hennes läkare ansåg att hon inte var kapabel att jobba mer än halvtid, men det höll inte Försäkringskassan med om. De avslog hennes ansökan om sjukersättning då de ansåg att hon var fullt arbetsför – även två månader efter hennes död.

År 2014 fick Catrine Lundgren ett epilepsianfall och föll och slog sig så illa att hon fick en hjärnskada. Skadan innebar bland annat att hennes hörsel skadades, närminnet sviktade, och hon blev väldigt trött.

Enligt Aftonbladet bedömde hennes läkare att det var fullt orealistiskt att hon därefter skulle kunna arbeta mer än halvtid. Men Försäkringskassan avslog ansökan om sjukersättning.

– Hon var förtvivlad över att Försäkringskassan inte trodde henne utan bagatelliserade hennes sjukdom, säger Maria Lundgren, en av Catrines döttrar, till Aftonbladet.

Ansåg att hon kunde arbeta heltid – efter hennes död

Catrine överklagade beslutet i november 2016. Den 29 december samma år hittades hon död i sitt hem i Bureå utanför Skellefteå. Hon hade då fått ett anfall under natten, fallit och drabbats av syrebrist.

Två månader efter att Catrine avlidit kom ett nytt avslag från Försäkringskassan. De ansåg fortfarande att Catrine Lundgren var fullt arbetsför.

– Att kvinnan avlidit betyder ju inte att arbetsförmågan var stadigvarande nedsatt, säger Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare vid Försäkringskassan till Aftonbladet.

OBS: Detta är en artikel skriven i april 2017, som börjat spridas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.