Caveman cooking: Grilla över öppen eld

Uppdaterad
Publicerad

Caveman cooking, grilla som en grottman, är ett nygammalt sätt att laga mat. Trenden innebär att man tillagar råvarorna direkt på glöden.

Tänk på brandrisken. Elda aldrig i skog och mark om det är torrt eller om det utfärdats eldningsförbud.

LÄS MER: Grilla säkert i naturen

SVT Recept

– Använd glöden för att reglera temperaturen, flytta runt veden för öka eller minska värmen, säger Erik Brännström, kock i Go'kväll, kokboksförfattare och grillproffs.

Att laga mat som en grottmänniska, caveman cooking, är inget nytt fenomen, men de senaste åren har trender som paleo-diet och caveman style blivit allt hetare. På streamingtjänster kan man lätt söka sig fram till hundratals klipp med tips och tricks för den som vill äta som sina anfäder.

SE MER: Så smakar helgrillad bäversvans

Paleo eller caveman cooking?

Till skillnad från paleo-dieten, som innebär att man äter den mat som jägare och samlare åt, så betyder caveman cooking helt enkelt att man tillagar mat över öppen eld.

– Det är ett väldigt roligt och utmanande sätt att grilla. Det kräver att du har full kontroll på din eld, allt från hur du bygger eldstaden till hur du reglerar temperaturen, säger Erik Brännström.

LÄS MER: Eriks favoritrecept för öppen eld

Grilla direkt på glöden

När du grillar caveman style lägger du kött eller grönsaker direkt på glöden, eller på en het sten direkt i anslutning till elden.

– Glöden fungerar som en grill och den heta stenen som en ugn eller stekpanna. Du kan också gräva ner kött i anslutning till elden så tillagas det långsamt på jämn temperatur, säger Erik Brännström.

Vilken mat lämpar sig att laga på det här sättet?

– Lägg rotsaker och lök direkt i glöden, skalet fungerar som folie. Bränn av en god köttbit i glöden och låt den gå färdigt på en het sten. Värm en rödvinssås i en gjutjärnspanna direkt på glöden. Det blir en fantastisk middag, en sån får du bara på en finkrog i Stockholm annars, säger Erik Brännström.

SE MER: 5 styckdetaljer att ha koll på

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Recept

Mer i ämnet