Foto: SVT

Kommunen vill värna om centrumhandeln

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Skellefteå byggs det nu mer än på många år, och kommunen har en tydlig ambition att handeln ska påverkas så lite som möjligt.

Skellefteå har tre handelsområden; Centrum, Solbacken och Söder. Och centrumhandeln har en viktig plats i näringslivets hjärta.

– Vi värnar centrumhandeln oerhört mycket, säger näringslivschefen Bengt Ivansson.

Politiker och tjänstemän i Skellefteå har en tydlig ambition att centrum inte ska tömmas, det ska vara en plats för handel och upplevelser. Och de olika handelsområdena ska komplettera varandra.

– Vi försöker ha balans mellan de olika handelsområdena, de ska ha olika karaktär, säger Ivansson.

Byggandet och handeln ska fungera tillsammans

Precis som Umeå så växer Skellefteå nu och det byggs mycket i centrala stan. Ett kulturhus ska stå klart år 2020. Och kommunen har en strategi för hur nybyggnad och handel ska kunna fungera tillsammans.

– Det kommer att bli störningar, men vi har som tydlig målsättning att vi ska informera ordentligt och i tid, så att handlarna får en chans att förhålla sig till förutsättningarna, säger Bengt Ivansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.