Hur tycker du att skolmaten har förändrats – dela med dig i vår chatt. Foto: TT/Pontus Lundahl

”Min son är rädd för att få covid” – läs alla reaktioner i vår chatt om skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har påverkat skolan på flera olika sätt och även skolmaten har förändrats. Läs alla reaktioner i vår chatt om skolmaten.

Det här tyckte ni om skolmaten och hur den hanterats under pandemin

Pinnat inlägg

Tack så mycket för alla tankar kring skolmaten!

Nu stänger vi chatten för denna gång men läs gärna alla intressanta kommentarer och diskussioner nedan!

Anna • På min skola där jag jobbar så har hälften av eleverna ätit i klassrummen nästan hela pandemitiden. Måltidsservice hade ingen möjlighet att hjälpa till med personal då de tog bort personal, men har fått en som hjälper till nu. Före det så var det skolans lärare och pedagoger som hjälpte till med servering samt bortplocka av mat m.m. Halva skolan äter på papperstallrikar, och plastmuggar till dryck. Mellis äter vi på varje fritidsavdelning vilket gör att vi gör allt själv, vi får gröt ibland och smoothie ibland. Men vi ska servera mellanmål och plocka fram och plocka bort och ta hand om disk.
Allt går men att måltidsservice behöver mer personal då vet jag inte var? Gymnasieskolor som haft stängt , gjort mat som de fått hämta hem så kan det ju inte behövas lika mycket personal eller? Men jag kan ha fel...

Kerstin • Lotta! ”Krävande” att handla och laga mat åt en tonåring eftersom du arbetar och dessutom inte får någon kompensation! Jag hoppas verkligen att du inte menar allvar!

Alfhild, uppväxt i fattigdom, låglönearbetare och fattigpensionär • Fri, gratis skolmat är en av hörnstenarna för att behandla människor jämbördigt. Utnyttja inte pandemin för att försämra och urholka de rättigheter som tagit lång tid att få igenom, och som är till för att vi ska ha ett jämbördigt samhälle. Barn och ungdomar, liksom alla andra människor, behöver god och näringsriktig mat för att orka med. Fri skolmat kan vara det enda mål mat ett barn/ungdom har tillgång till. Ni som inte inser att vi har fattigdom i Sverige, och som i allra högsta grad drabbar barn och unga, bör sätta er i skolbänken och läsa på ordentligt. Jag har noterat att pandemin i allt större utsträckning utnyttjas av egoistiska, snåla och trögfattade både myndigheter och personer, för att skjuta över allt ansvar på den enskilde individen. Det är en skam, evig skam, för vårt demokratiska samhälle.

Cecilia • Jag håller med Ingrid, tag lite ansvar själv , planera lite. Barnen är så stora att dom själv säkert kan fixa lite själv, mindre data , lite mer tid till fixa enkel näringsrik mat. Om det inte är något fel på dom förstås.

Krister • Som svar till Ingrid, skolmat i gymnasieskolan är inte lagstadgad, men de allra flesta gymnasieskolor erbjuder det ändå till sina elever och har gjort så sedan 90-talet. Du verkar ha gått på en av de få som inte gjorde detta,
Idag har inte alla arbetande föräldrar de ekonomiska förutsättningar deras föräldrar hade på 90-talet. Löner och bidrag har inte växt i samma takt som boende- och levnadskostnader. Jag känner själv mer än en ensamstående förälder som skulle behöva avstå mål själv för att bekosta ytterligare fem mål mat åt sina barn i veckan. Detta trots att de lever klart över gränsen för socialbidrag, som inte alls hängt med prisutvecklingen i samhället.
Utgå inte från att du själv, dina egna erfarenheter och omständigheter, utgör normen, utan försök se saker ur ett vidare perspektiv. För att citera Gandhi (fritt översatt): "Den riktiga måttstocken för ett samhälle är hur det behandlar sina mest utsatta."

Ingrid • Väldigt få andra länder i världen serverar gratis skolmat. Tycker det låter orimligt (och väldigt bortskämt) att begära någon sorts kompensation för att gymnasieelever inte får ersättning för mat när de studerar i hemmet. Det är föräldrars ansvar att se till att barnen få näringsrik mat. När jag gick i gymnasieskolan på 90 talet fick man själv betala en summa om man ville ha skolmat. Så det är ingen självklarhet att skolmaten ska vara gratis. Oklart varför det ändrades. Om man inte har råd med mat till barnen finns det socialbidrag att söka. Verkar dock väldigt märkligt att ekonomin hänger på skolluncher. Jag har själv barn och skulle tycka det vore rimligt att betala för skolmaten det är ju jag som förälder som är ansvarig för att mitt barn få hälsosam mat. Märkligt att man inte har tid att laga mat till sina barn. Kanske handlar om prioriteringar i livet. I bortskämda Sverige är allting alltid någons annans ansvar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Det var mer noga i början” – hör hur eleverna tänker om matreglerna:

Anna • Min son upplever att de inte får så mycket mat nu när det är pandemi och de ska äta i klassrummet. Det är tydligen begränsning på pannkakor (förståeligt) men även andra saker. Vissa dagar har han inte blivit mätt. Barnen får heller inte ta om.

Lilja • Större miljöslöseri när mat serveras i klassrummen med papperstallrikar och plastbestick. Betydligt stressigare för lärarna som måste sköta lunchdistributionen också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet