Vad tycker du om elsparkcyklarna? Skulle du vilja ha dem där du bor? Foto: TT

Chatt: Vad tycker du om elsparkcyklar?

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag har visat intresse för att starta upp verksamhet för elsparkcyklar i Umeå. Nu för Umeå kommun dialog med ett företag – om allt klaffar kan cyklarna ses i stadskärnan redan nästa sommar. 

Men sparkcyklarna har skapat delade meningar och starka känslor. Vad tycker du om elsparkcyklarna? Skulle du vilja ha dem där du bor? Eller är de mest till besvär? Se vad några av Umeåborna svarade i vår chatt.

Vad tycker du om elsparkcyklar?

Pinnat inlägg

Hej! Umeå kommun öppnar upp för att inför elsparkcyklar i centrum redan till nästa sommar. Vad tycker du om elsparkcyklar? Borde fler städer haka på trenden? Eller är det bara störigt? Vill du ha cyklarna där du bor? Tyck till här i chatten!

Nu stänger vi chatten för denna gång, tack för alla kommentarer och engagemanget!

Magnus Lindh • idiotisk idé. samtidigt som ingen snart kommer att orka gå 1 enda meter, så läser man om att tex barnfetma ökar, inte så konstigt då allt ska drivas av motorer. Sen är det bara att kolla andra städer, där dessa sk fordon dumpas överallt, tex i vattendrag.

Doris Sjöqvist • Ni som vurmar för elsparkcyklar, tänk på att ni blir övervakade minutiöst varje gång ni åker en tur med ett fortskaffningsmedel ni hyr. Är ni verkligen medvetna om detta? Ni hamnar i register av olika slag, i en hel livstid. Är det så ni vill ha det? Tala om att sälja ut sig. Köp en riktig cykel istället, finns alltid en cykel som passar alla slags plånböcker och smak. Ingen övervakning, bara ett statement om att ni har stil och gott omdöme.

M • Absolut NEJ! Inga miljövinster (hur många batterier ska vi klara av att ladda egentligen?) Skador som kostar samhället, respektlöst mot alla synskadade som hindras av lämnade elsparkcyklar ..ja många nackdelar kan radas upp. Nä, dags att de yngre slutar lata sig och börjar trampa på cykeln eller promenerar för egen maskin.

Kjell • De ger för mycket arbete åt sjukvården.

Ingrid • Tycker inte Umeå ska ha elsparkcyklar. Onödigt, finns cykel, även elcyklar, spark på vintern. Vi har en lång vinter med snö och is. Helt onödigt!

Satsa på hållbarhet. • Jag vill inte se elsparkcykelföretag i Umeå. De ersätter inga bilresor. Forskning har gjorts som visar att bara 3 % av resorna som görs med elsparkcykel ersätter en bilresa. Elsparkcyklarna riskerar också att parkeras olämpligt och vara hinder för gående och snöröjning. Gissar att många kommer att hittas i Umeälven.

Anna T • Nej tack till elsparkcyklar i Umeå. Hoppas att Umeås politiker våga säga nej till detta elände. Lyssna till erfarenheterna från andra städer där problemen gjort att man fått förbjuda dem. Ett fordon för egoister och latmaskar.l Att stå på en eldriven bräda och snittsla sig fram bland gående är inget jag vill se i centrum. Bättre att cykla, finns ju även elcyklar för dem som så öns.kar. Dessutom har vi en suverän lokaltrafik i Umeå

Maggan • Folk kan inte trafikregler för en vanlig cykel! Hur ska det bli med dessa elsparkcyklar då? Nej tack!

Knegarn • Det sämsta påfundet sedan vikingarocken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.