Malå sjukstuga drar ner bemanningen under sommaren Foto: SVT / Marit Israelsson

Chefen för Malå sjukstuga får gå med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen för Malå sjukstuga får lämna sitt jobb med omedelbar verkan.
– Det är en förtroendebrist vi har mellan varann. Därför känner jag att vi inte kan komma vidare nu utan vi behöver gå vidare med nytt lederskap, säger Peter Berggren som är områdeschef för närsjukvården i Lycksele/Södra Lappland och som fattat beslutet.

Det var under tisdagen som Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i Lycksele/Södra Lappland, fattade beslut om att verksamhetschefen Anneli Lindström fråntas sitt ansvar för sjukstugorna i Malå och Sorsele. Något som Folkbladet var först med att rapportera om.

SVT har tidigare berättat att det väckts stor ilska efter att man i Malå beslutat att stänga sjukstugan på kvällar och helger på grund av personalbrist, och delvis handlar beslutet om just personalhanteringen.

– Personalbrist är vi vana vid, så det är väl inte riktigt bara det utan det finns andra saker där vi känner att vi inte kan komma vidare, säger Peter Berggren till SVT.

Har påbörjat ny rekryteringsprocess

Tillsvidare kommer Katarzyna Wikström, tidigare verksamhetschef inom regionen men också kommunchef i Norsjö, ta över som tillförordnad verksamhetschef i Malå. I Sorsele kommer Erika From, verksamhetschef i Storuman och Tärnaby, ta över tills en ny verksamhetschef finns på plats vilket man hoppas ha klart så snart som möjligt.

– Vi har påbörjat processen men så fort som möjligt. Senast i höst så hoppas jag att vi har en ny pigg chef i Malå och Sorsele, säger Peter Berggren.

Hur kommer det här att påverka de som jobbar på sjukstugorna i Sorsele och Malå idag?

– Jag har träffat personalgrupperna och jag tycker ändå att det kändes som att de tänker att det här kan bli en ny start för dem. Att vi tillsammans kan jobba för att hitta en bra lösning, för att kunna ge befolkning så bra vård som möjligt, säger Berggren och fortsätter:

– Det är klart att det här är jobbigt och svårt men det kan också komma något positivt utav det.

SVT har sökt Anneli Lindström men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer