Johan Hellström är chefsinstruktör på Umeå fallskärmsklubb och han tycker att det är overkligt att en liknande flygolycka inträffade i Örebro, som i Umeå för två år sen. Foto: SVT

Chefsinstruktören i Umeå efter olyckan: ”Otroligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

För nästan exakt två år sedan inträffade en flygolycka i Umeå där nio fallskärmshoppare dog. På torsdagskvällen inträffade en liknande flygolycka vid Örebros flygplats.

– Det är otroligt tragiskt det som har hänt, tankarna går till de drabbade och deras anhöriga. Jag tänker också på alla anhöriga på flygolyckan i Umeå som nu kastas tillbaks till det här med alla sina känslor, säger Johan Hellström, chefsinstruktör på Umeå fallskärmsklubb.

Polisen uppger att nio personer har omkommit i den flygkrasch som inträffade vid Örebro flygplats. I planet, som var ett fallskärmshopparplan, befann sig nio personer.

Flygkraschen på Örebro flygplats

– Det är fruktansvärt, jag tycker det är overkligt det som hänt nu. Man blir omskakad och väldigt berörd, inte minst utifrån det upplevelser vi hade med flygolyckan här i Umeå, säger Johan Hellström.

”Viktigt att inte spekulera”

Han berättar att ordföranden i Umeå fallskärmsklubb är på plats i klubben för att prata med oroliga medlemmar.

– Det är otroligt viktigt att man inte spekulerar kring vad som har hänt, utan att man tar hand om de anhöriga, säger Johan Hellström.

Han har under kvällen varit i samtal med riksinstruktören som nu har begett sig till olycksplatsen för att vara tillgänglig.

Hur påverkar olyckan sporten fallskärmshoppning?

– Jag gjorde mitt första hopp 1981 och när det kommer till utrustning så har fallskärmshoppningen aldrig varit säkrare. Vi kommer att få svar om vad som har hänt i Örebro, men tills dess så är det viktiga att vi tar hand om varandra, säger Johan Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet