Foto: SVT / TT

Nio döda i flygkraschen i Örebro: ”Fanns inga liv att rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta fallskärmshoppare och en pilot fanns ombord på flygplanet som kraschade vid Örebro flygplats på torsdagskvällen. Samtliga ombord har omkommit.

– Det fanns inga liv att rädda, säger brandchefen Per-Ove Staberyd om när räddningstjänsten kom till olycksplatsen.

Larmen om olyckan kom in vid 19.20-tiden på torsdagen. Planet började brinna i samband med kraschen och ett omfattande räddningsarbete drogs igång omedelbart.

– Kraschen ska ha skett någon gång i samband med att det skulle lyfta från marken, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Natten till fredagen bekräftade polisen att samtliga nio personer ombord på flygplanet har omkommit.

– Tankarna går direkt till de drabbade i den här tragiska händelsen, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen, vid en pressträff på fredagen.

Utreder olyckan

Polisen utreder flygkraschen som framkallande av fara för annan och vållande till annans död. Enligt polischefen Niclas Hallgren är det nödvändigt med en brottsrubricering vid en sådan här händelse.

– Vi drog igång de initiala förundersökningsåtgärderna på torsdagskvällen och behövde en brottsrubricering att jobba efter, säger han.

Brandchefen Per-Ove Staberyd berättade om räddningstjänstens arbete efter händelsen.

– Möjligheten för oss att rädda liv var noll. Det var otroligt påfrestande för personalen, säger han.

Statens haverikommission har inlett en olycksplatsundersökning och skickade ett team till Örebro på torsdagskvällen.

– Vid midnatt anlände haverikommissionen hit, under natten började man hålla förhör med personal i flygtornet. Det är några av de få vittnen som finns till olyckan som kan berätta vad de sett, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson.

Svart låda saknas

Under fredagsmorgonen börjar haverikommissionen gå igenom vrakdelarna för att försöka bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Men det är ett arbete som tar tid.

– Problemet man har nu är att man inte har någon svart låda. De finns inte tillgängliga på den här typen av lättare flygplan, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll i SVT:s Morgonstudio.

Det kraschade flygplanet är av modellen DHC-2 Turbo Beaver. Flygplanet hade hyrts in till fallskärmsklubben i Örebro för en hoppvecka men används vanligtvis i Skåne.

Aktiverar krisgrupp

Med anledning av olyckan aktiverade Örebro kommun den kommunala krisgruppen, POSOM-gruppen, och har upprättat ett krisstödcentrum för anhöriga ute vid flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet