Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi måste skicka varma tankar till de anhöriga, säger Kenneth Handberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Foto: Johannes Weckström, SVT.

Kommunalrådet: ”Svårt att ta in – enormt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Örebroare vaknar upp till en stad i sorg under fredagen efter den flygplanskrasch som krävde flera människors liv under torsdagskvällen. Nu rustar kommunen för att stötta drabbade och anhöriga.

– Det är svårt att ta in på ett personligt plan hur de som är drabbade känner just nu, säger Kenneth Handberg (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Kenneth Handberg tog sig ut till Örebro flygplats under torsdagskvällen för att stötta upp den kommunala krisgrupp, POSOM-gruppen, som finns på plats för att hjälpa de anhöriga som förlorat någon i kraschen. Ett flertal personer dog av de nio som befann sig i fallskärmshopparplanet när det störtade mot marken vid 19.20-tiden på torsdagskvällen.

– Det är en vansinnigt svår olycka. Det är många människor som är drabbade direkt och många anhöriga, vänner och släktingar som påverkas på ett enormt tufft sätt. Det är självklart bara tragiskt, det finns inget annat att säga om det. Vi medmänniskor måste skicka varma tankar till dem i kväll, säger Kenneth Handberg till SVT.

Örebro kommun upprättar nu ett krisstödcentrum för anhöriga ute vid flygplatsen.

– Det har inte funnits några andra tankar än att jag som politiker måste bidra och se till att verksamheten här fungerar så bra som möjligt. Att polisen och räddningstjänsten kan göra sina insatser, att vården som varit hårt belastad under pandemin kan göra det de måste göra i det här läget, säger Kenneth Handberg.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet